Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ανθρώπινα όντα κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες θα είναι… η έλλειψη ανθρώπων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας αγοραπωλησιών, Alibaba, Τζακ Μα και ο επίσης δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Tesla και της εταιρείας αεροδιαστημικής SpaceX, Έλον Μασκ.

Ads

Οι δύο τους συναντήθηκαν στο πάνελ της διεθνούς διάσκεψης για την Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη την Πέμπτη για να συζητήσουν για τη δύναμη και τη δυναμική της ΤΝ και το μέλλον των υπολογιστών.

Ο Μα πιστεύει ότι η ΤΝ δεν αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα, υποστηρίζοντας ότι σε σύγκριση με τον άνθρωπο, οι υπολογιστές είναι απλώς ένα παιχνίδι. Ο καλύτερος πόρος στον κόσμο είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, λέει, εξηγώντας: «Είναι αδύνατο οι άνθρωποι να ελέγχονται από μηχανές. Είναι οι μηχανές που εφευρέθηκαν από τους ανθρώπους».

Ο Μασκ διαφώνησε, σημειώνοντας ότι οι υπολογιστές γίνονται πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους σε όλο και περισσότερες σφαίρες της παραγωγής και της έρευνας και ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. «Θα είμαστε μακράν ξεπερασμένοι με κάθε τρόπο. Το εγγυώμαι» είπε στον Μα. Επισήμανε την πρόοδο στο σκάκι και το κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go ως απόδειξη της προόδου στην ΤΝ, λέγοντας ότι «το κινητό σας θα μπορούσε να συντρίψει τον παγκόσμιο πρωταθλητή του σκακιού, κυριολεκτικά».

Ads

Ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX είπε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να δημιουργήσουν πράγματα που είναι ανώτερα από τους ίδιους. Οι άνθρωποι δεν είναι το τελευταίο βήμα στην εξέλιξη, θεωρεί ο Μασκ, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί στη σκέψη ότι είναι εξυπνότεροι από ό,τι είναι πραγματικά. «Το πιο σημαντικό λάθος που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ότι νομίζουν ότι είναι έξυπνοι. Οι υπολογιστές είναι ήδη πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Απλά συνεχίζουμε να μετακινούμε τα όρια».

«Οι υπολογιστές μπορεί να είναι έξυπνοι, αλλά τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ πιο έξυπνα», επέμεινε ο Μα. «Εμείς εφεύραμε τον υπολογιστή. Δεν έχω δει ποτέ έναν υπολογιστή να εφεύρει ένα ανθρώπινο ον».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ΤΝ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, έτσι ώστε οι άνθρωποι θα γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα. «Οι περισσότερες από τις προβολές για την ΤΝ είναι λάθος. Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν την φοβούνται. Νομίζω ότι η ΤΝ μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους. Δεν νομίζω ότι είναι μια απειλή».

Ο ίδιος πιστεύει ότι με τη βοήθεια της ΤΝ, οι άνθρωποι θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν σε ένα σημείο όπου η μέση εβδομάδα εργασίας θα είναι μόνο 3 ημέρες και η μέση διάρκεια εργασίας θα είναι 4 ώρες. «Αυτό ανοίγει μια νέα ευκαιρία για τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο και να ζουν περισσότερο», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε στην εποχή όπου όλοι θα μπορούν να ζουν 120 χρόνια».

Πάντως δεν πέρασε πολύ καιρός από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος δήλωνε, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο  Νταβός, ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

«Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οφείλεται στην πρώτη τεχνολογική επανάσταση. Η δεύτερη τεχνολογική επανάσταση προκάλεσε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή είναι η τρίτη τεχνολογική επανάσταση – Ερχόμαστε».

Τα σχόλια του ιδρυτή της Alibaba αντικατοπτρίζουν αυτά που έκανε πριν από δύο χρόνια, όταν είπε ότι η αυτοματοποίηση και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργούσαν εσωτερικές κοινωνικές αναταραχές και μια γεωπολιτική ανακατανομή της εξουσίας.

Από την άλλη ο Μασκ φαίνεται πως θέλει να αποφύγει από τώρα την ανάπτυξη τέτοιας φονικής τεχνολογίας. Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι εκπρόσωποι εταιριών του κλάδου δεσμεύτηκαν το Καλοκαίρι του 2018 να μην κατασκευάσουν ποτέ ρομπότ – δολοφόνους, σε μια προσπάθεια να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μέλλοντος τύπου Skynet  (σσ. ο υπερυπολογιστής που σπέρνει τον όλεθρο στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ο Εξολοθρευτής»).

Ο Μασκ, οι συνιδρυτές της θυγατρικής της Google, Deep Mind, ο ιδρυτής τoy Skype και άλλοι εκπρόσωποι των γιγάντων της βιομηχανίας  της τεχνολογίας υπέγραψαν σχετική δήλωση  στο Διεθνές Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης το 2018 στη Στοκχόλμη.

Η δήλωση προειδοποιεί ότι η ΤΝ θα διαδραματίσει όλο και αυξανόμενο ρόλο στα στρατιωτικά συστήματα, γι’ αυτό και οι πολίτες και οι νομοθέτες πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν στη διάκριση μεταξύ αποδεκτών και απαράδεκτων χρήσεων της ΤΝ. Για παράδειγμα, ανέφεραν, ποτέ δεν πρέπει να αφεθούν οι λήψεις αποφάσεων που αφορούν ανθρώπινες ζωές, στην Τεχνητή Νοημοσύνη.