Μετά την έξαρση αυτοκτονιών εργαζόμενων στη Foxconn, η γιγαντιαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών συστημάτων αποφάσισε να “προσλάβει” ένα εκατομμύριο ρομπότ, προφασιζόμενη μείωση των εξόδων εργαστηρίου και βελτίωση της απόδοσής της.

Ads

Τον περασμένο χρόνο, δέκα εργαζόμενοι της εταιρείας Foxconn έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα σε λίγους μήνες, ένας από τους οποίους πήδηξε από το παράθυρο του εργοστασίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε οξεία κριτική για τις συνθήκες εργασίας που παρέχει η εταιρεία και οδήγησε τη διοίκησή της στην απόφαση χρήσης ρομπότ στη θέση των εργαζόμενων.

Η Foxconn, γνωστή για την παραγωγή των iPhone και άλλων hi-tech συσκευών, έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους της σαν μηχανές.

Η εταιρεία είχε δηλώσει πέρισυ πως μετά τις αυτοκτονίες υπερδιπλασίασε τους μισθούς από 900 σε 2.000 yuan. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι στις σειρές συναρμολόγησης του εργοστασίου έχουν παραπονεθεί για την κενότητα του έργου τους και τους αυστηρούς κανονισμούς που τους επιβάλλονται, όπως το να παραμένουν αυστηρώς σιωπηλοί.

Ads

Οι αυτοκτονίες οδήγησαν επίσης τους “πελάτες” της Foxconn, μεταξύ των οποίων τις HP, Apple και Sony, να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας.

Η εταιρεία απασχολεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενους τους οποίους σκοπεύει να αντικαταστήσει με ρομπότ. Ήδη έχει στην κατοχή της 10.000 ρομπότ που σκοπεύει τον επόμενο χρόνο να αυξήσει σε 300.000 και τον τρίτο χρόνο σε 1 εκατομμύριο.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Terry Gou, προφασίζεται χαμηλότερο συνολικό κόστος και καλύτερη αποτελεσματικότητα με την “πρόσληψη” εργαζόμενων-ρομπότ για συνηθισμένα μάλιστα καθήκοντα, όπως ψεκασμού, συγκόλλησης και συναρμολόγησης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας στο κινέζικο Ίδρυμα Βιομηχανικών Σχέσεων: “Πρόκειται για τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές για να απειλήσουν τους εργαζόμενους».