Ανατομικές αναλύσεις του πτηνού Αndalgalornis, το οποίο ζούσε στην περιοχή της σημερινής Αργεντινής πριν από έξι εκατ. χρόνια, δείχνουν πως σκότωνε τη λεία του χρησιμοποιώντας το ογκώδες ράμφος του σαν τσεκούρι. Οι ερευνητές παρομοιάζουν την τακτική που ακολουθούσε με εκείνη του πυγμάχου Μοχάμεντ Αλι στο ρινγκ.

Ads

Το Αndalgalornis ανήκει σε μια οικογένεια πουλιών που αποκαλούνται «πτηνά του τρόμου» και είχε ύψος 1,4 μέτρα ενώ ζύγιζε 40 κιλά.

Ο Λόρενς Γουίτμερ από το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος πραγματοποίησε τις νέες αναλύσεις, εξηγεί ότι το πτηνό «δεν μπορούσε να αναμετρηθεί ευθέως με τη λεία του. Έπρεπε να στέκεται χοροπηδώντας σε μια απόσταση ασφαλείας και να επιτίθενται με ραμφίσματα σαν τσεκουριές».

«Είχε πολύ μεγάλη δύναμη σε ό,τι αφορούσε τα κάθετα χτυπήματα, ήταν όμως πιο αδύναμο στα πλευρικά. Διέθετε πολύ δυνατό ράμφος, ευκινησία και ταχύτητα: όλα αυτά θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό την τακτική του Μοχάμεντ Αλι στο ρινγκ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «ακολουθούσε μία τακτική επίθεσης και υποχώρησης […] προσπαθώντας να σκοτώσει το ζώο και να το καταπιεί ολόκληρο, αν μπορούσε, ή να χρησιμοποιεί το ράμφος και τους ισχυρούς μύες του λαιμού για να κόψει κομμάτια σάρκας».

Ads

Το ράμφος του ήταν κούφιο -όπως τα οστά των περισσότερων πτηνών- παρόλα αυτά όμως ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στον προσθιοπίσθιο άξονα. Στην ίδια περιοχή ζούσε ένα ακόμα μεγαλύτερο «πτηνό του τρόμου», το Titanis, το οποίο μάλιστα πρόλαβε να επεκταθεί και στη Βόρειο Αμερική, πριν τελικά εξαφανιστεί.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.