Μήπως το αφεντικό σας λέει ψέματα; Ακολουθείστε τις ενδείξεις…Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές και σας βοηθάει να τον πιάσετε στα ‘πράσα’.

Ads

Ο David Larcker και η Anastasia Zakolyukina από το Stanford Graduate School of Business ανέλυσαν περίπου 30.000 απομαγνητοφωνημένες συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διασκέψεων Αμερικάνων διευθυνόντων συμβούλων και οικονομικών διευθυντών, το διάστημα 2003-2007. Κατέγραψαν την επιλογή των λέξεων που έκανε καθένας από αυτούς αλλά και τον τρόπο που τις έλεγαν.

Όπως αποκαλύπτει αυτή η μελέτη, τα αφεντικά – ψεύτες έχουν την τάση να κάνουν πολλές αναφορές σε πράγματα που όλοι γνωρίζουν επαναλαμβάνοντας για παράδειγμα τη φράση “όπως ξέρετε”. Χρησιμοποιούν περισσότερο θετικά φορτισμένους χαρακτηρισμούς. Αντί δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τον όρο ‘καλά’ θα πουν ‘φανταστικά’. Στόχος τους είναι να ακούγονται πιο πειστικοί, κυρίως όταν αυτά που λένε είναι ανοησίες.

Όταν λένε ψέματα, τα αφεντικά αποφεύγουν εντέχνως την αντωνυμία «εγώ» και επιλέγουν το τρίτο πρόσωπο. Χρησιμοποιούν λίγες λέξεις ή επιφωνήματα που εκφράζουν δισταγμό, ενώ αποφεύγουν να ορκίζονται. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σημαντικά και αναμφισβήτητα θα ήταν ακόμη περισσότερο εάν οι αναλυτές ήταν σε θέση να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των στελεχών που εσκεμμένα παραπλανούν τους άλλους και εκείνων που το κάνουν άθελά τους. Πάντως, στη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν μόνο πρόσωπα που γνώριζαν ότι έλεγαν ψέματα.

Ads