Η πρώτη διαγονιδιακή αγελάδα στον κόσμο, κλωνοποιήθηκε από εργαστήριο στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα γονίδια που θα επιτρέπουν στο ζώο να παράγει ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Ads

«Η κλωνοποιημένη αγελάδα, που ονομάζεται Rosita ISA, είναι το πρώτο βοοειδές στον κόσμο το οποίο ενσωματώνει ανθρώπινα γονίδια που περιέχουν τις πρωτεΐνες του ανθρώπινου γάλατος», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής-Επιχειρηματικής Τεχνολογίας της Αργεντινής.

Η Rosita γεννήθηκε στις 6 Απριλίου με καισαρική τομή, καθώς ζύγιζε περισσότερα από 45 κιλά, δηλαδή διπλάσια από το κανονικό βάρος των αγελάδων τύπου Jersey. Ως ενήλικη, «η αγελάδα θα παράγει γάλα παρόμοιο με αυτό των ανθρώπων».

«Ο στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε τη θρεπτική αξία του αγελαδινού γάλατος, προσθέτοντας δύο ανθρώπινα γονίδια: την πρωτεΐνη lactoferrin, η οποία παρέχει στα βρέφη την απαραίτητη προστασία από τα βακτήρια και τους ιούς, και τη λυσοζύμη, η οποία είναι επίσης αντι-βακτηριακή», ανέφερε ο ερευνητής Adrian Mutto.

Ads