Μετά την ολοένα δημοφιλέστερη πρακτική των ψυχομετρικών τεστ, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τώρα μια νέα μέθοδο για να εντοπίσουν αυτούς ανάμεσα μας που είναι «γεννημένοι ηγέτες». Ο λόγος για επιστημονικό πείραμα του αγγλικού Πανεπθιστημίου του Reading, το οποίο μέσω μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου επιχειρεί να εντοπίσει τα στοιχεία αυτά που μας κάνουν πετυχημένες ηγέτες.

Ads

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου, η οποία αποτελείται από νευροχειρούργους, ψυχολόγους και μέλη της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων του, «σκανάρουν» τους εγκεφάλους διαφόρων πετυχημένων ηγετών και πρωτοπόρων στους τομείς τους. Στόχος να καταλάβουμε επιτέλους τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ηγέτη, κι αν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων αυτών διαθέτουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης στο μαγνητικό τομογράφο, οι ηγέτες αυτοί καλούνται να απαντήσουν σε έναν αριθμό ερωτήσεων και να λύσουν κάποιες ασκήσεις. Τους δίνονται, για παράδειγμα, κάποια δεδομένα και επιλογές και καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην επιλογή αυτή που θα τους αποφέρει άμεσα οφέλη και σε αυτή που θα τους ωφελήσει μακροπρόθεσμα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν έτσι τις διαδικασίες μέσω των οποίων οι ηγέτες παίρνουν αποφάσεις, καθώς και «τι πάει στραβά» στο μυαλό τους όταν παίρνουν αποφάσεις οι οποίες εκ των υστέρων αποδεικνύονται άστοχες.

Ads

Παρόλα αυτά, τόσο οι εξεταζόμενοι ηγέτες, όσο και οι υπεύθυνοι ανθρωπίνου δυναμικού τονίζουν ότι, όπως και στην περίπτωση των ψυχομετρικών τεστ, τα αποτελέσματα δεν είναι απόλυτα και λειτουργούν μονάχα συμπληρωματικά. Σημαντικότερο ρόλο φαίνεται να παίζουν άλλου είδους χαρακτηριστικά, όπως η αποφασιστικότητα και η επιμονή του «υποψήφιου» ηγέτη.

Πηγή: BBC