Γυαλιά ηλίου που θα επιτρέπουν σε τυφλούς να «βλέπουν» αντικείμενα και ανθρώπους που είναι μπροστά τους κατασκεύσαν Βρετανοί επιστήμονες και παρουσίασαν την εφεύρεση τους αυτή στο πλαίσιο της θερινής έκθεσης της Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας. Τα «έξυπνα» αυτά γυαλιά θα διευκολύνουν τους τυφλούς να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία στους δρόμους των πόλεων. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν και άλλες πολλές επιστημονικές εφευρέσεις.

Ads

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατασκεύσαν ένα ζευγάρι γυαλιά που αν και έχει την όψη κλασικών γυαλιών ηλίου στην πραγματικότητα δίνει την δυνατότητα στους τυφλούς να δικρίνουν αντικέιμενα και να βρίσκουν τον δρόμο τους.

Τα γυαλιά διαθέτουν δύο μικροκάμερες, που συνδέονται με ένα μίνι ηλεκτρονικό υπολογιστή και έχουν ενσωματωθεί στα κρύσταλλα των γυαλιών. Κάθε φορά που οι κάμερες εντοπίζουν ένα αντικείμενο, ο υπολογιστής στέλνει μήνυμα σε αυτόν που φορά τα γυαλιά ότι κάποιο εμπόδιο βρίσκεται μπροστά, ώστε να το αποφύγει. Τα γυαλιά αυτά είναι ευκολοφόρετα και συνηθισμένα και θα διευκολύνουν σημαντικά την μετακίνηση των τυφλών που δεν θα χρειάζονται πια το κλασικό μπαστούνι.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Βασιλικής Επιστημονικής Εταιρείας που γίνεται κάθε χρόνο στην Βρετανία οι επισκέπτες είχαν επίσης την δυνατότητα να γνωρίσουν τον μυστικό κόμσο του πλαγκτού μέσω μια τριδιάστατης ταινίας και επιπλέον να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη χειρουργική επέμβαση ή να μάθουν τα μυστικά των αόρατων μανδύων.

Ads