Καθώς ο νόμος για την απαγόρευση των μη αναγνωρίσιμων όπλων στις ΗΠΑ λήγει σε λιγότερο από ένα μήνα, η Γερουσία προωθεί νόμο ώστε να χαρακτηριστούν τα τυπωμένα τρισδιάστατα όπλα απειλή προς την εθνική ασφάλεια, την ώρα που στην χώρα κυκλοφορούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια συμβατικά.

Ads

 
Ο νόμος για τα μη αναγνωρίσιμα όπλα θα λήξει στις 9 Δεκεμβρίου και είχε ψηφιστεί τρεις φορές – το 1988, το 1998 και το 2003. Ο νόμος επιβάλλει στους κατασκευαστές όπλων από πλαστικό να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα κομμάτι από σίδερο ώστε να ενεργοποιεί τους ανιχνευτές μετάλλων.
 
Όμως, η τεχνολογική έκρηξη στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις έχει αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο στην αγορά όπλων, αλλά και στα φάρμακα, στην εξερεύνηση του διαστήματος και στον στρατό.
 
image

Όμως η ανάπτυξη δεν λαμβάνει χώρα με την ίδια έκταση παντού, ειδικά μετά την παρουσίαση του «Ελευθερωτή» – του πλαστικού όπλου που εφηύρε ένας Τεξανός φέτος.
 
image

Το Γραφείο για το Αλκοόλ, τα Καπνά, τα Όπλα και τα Εκρηκτικά σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την νέα κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί. Σύμφωνα με τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ο «Ελευθερωτής» παρά τα όποια σφάλματα κατασκευής και αν έχει μπορεί να σκοτώσει.
 
«Το συμπέρασμα είναι ότι η σφαίρα μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό», είπε ο Ερλ Γκρίφιθ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας όπλων του ομοσπονδιακού Γραφείου. «Οι σφαίρες των 38 χιλιοστών είναι σε θέση να τραυματίσουν ζωτικής σημασίας όργανα ή το κεφάλι», εξήγησε.
 
Μια ομάδα Γερουσιαστών έχουν ζητήσει να απαγορευτούν τα πλαστικά όπλα, ενώ ο Στιβ Ισραέλ, Ρεπουμπλικάνος, ζήτησε τα πλαστικά όπλα να φέρουν υποχρεωτικά ένα εξάρτημα από σίδερο.
 
«Τότε, το 1988, η ύπαρξη ενός τρισδιάστατου πλαστικού όπλου ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας», είπε και συμπλήρωσε ότι «τώρα, σε ένα μήνα, θα γίνει πραγματικότητα».
 
image

Ads

Οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, Μπιλ Νέλσον και Τσακ Σουμερ, υποστήριξαν την πρόταση του Στιβ Ισραέλ.
 
«Η λήξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, συνδυαζόμενη με την ανάπτυξη στην τεχνολογία των τριών διαστάσεων, κάνουν κάτι που στο παρελθόν ήταν υποθετική απειλή μια τρομακτική πραγματικότητα», δήλωσε ο Σούμερ και δεσμεύτηκε πως «θα ερευνηθούν όλες οι οδοί για την ψήφιση ενός νόμου που θα απαλείφει το πρόβλημα».
 
«Ο νόμος φτιάχτηκε το 1988. Τότε ήταν πρωτοπόρος. Τώρα όμως δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο τα πράγματα», σχολίασε ο Γκρίφιθ.
 
«Εγείρει κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια – είτε πρόκειται για την παρουσία σε ένα δικαστήριο, σε ένα αεροπλάνο, σε ένα κονσέρτο. Θα είναι κάτι που θα απασχολεί διαρκώς την Αστυνομία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μαριάνος, υπάλληλος του Γραφείου για το Αλκοόλ, τον Καπνό, τα Όπλα και τα Εκρηκτικά. «Τα πλαστικά όπλα κατατροπώνουν τις διαδικασίες ασφαλείας που επί 30 χρόνια έχουμε δοκιμάσει και δουλεύουν», γράφει η Wall Street Journal επικαλούμενη τον Μαριάνος. Οι σύγχρονοι ανιχνευτές μετάλλων με ακτίνες Χ αναγνωρίζουν οτιδήποτε απειλητικό αλλά δεν υπάρχουν παντού τέτοια μηχανήματα.

image
 
Το Γραφείο πάντως υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό πυροβολισμού με πλαστικό όπλο στις ΗΠΑ ούτε έχει γίνει κάποια εγκληματική πράξη με ένα – εκτός από την περίπτωση ενός αστυνομικού στην Καλιφόρνια που σκότωσε έναν 13χρονο γιατί είχε ένα πλαστικό Καλάσνικοφ.
 
Επίσης, είναι πολύ ακριβό να παραχθεί ένα πλαστικό όπλο. Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής που είναι σε θέση να φτιάξει ένα όπλο που να λειτουργεί κοστίζει πάνω από 100.000 δολάρια.
 
Η ποιότητα ενός όπλου από πλαστικό είναι υπό αμφισβήτηση – οι ειδικοί που έλεγξαν ένα από αυτά είδαν ότι εάν το πλαστικό είναι κακής ποιότητας μπορεί να σκοτώσει και τους δυο: πυροβολητή και πυροβολούμενο.
 
Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία της εκτύπωσης σε τρεις διαστάσεις ανοίγει τον δρόμο σε πολλούς τομείς για την δημιουργία εξειδικευμένου εξοπλισμού – προϊόν δημιουργικότητας και έμπνευσης.
 
Η NASA έχει ήδη δοκιμάσει ένα εξάρτημα για κινητήρα πυραύλου που κατασκευάστηκαν από έναν τέτοιο εκτυπωτή. Το εξάρτημα μπορούσε να αντέξει εξαιρετικά μεγέθη πίεσης και θερμοκρασίας αποτελούμενο από υλικά που δεν μπορούν να κατασκευαστούν με παραδοσιακό τρόπο.
 
Πάντως ακόμη και αν η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίσει τον νόμο για την απαγόρευση των πλαστικών όπλων από τρισδιάστατους εκτυπωτές είναι άγνωστο κατά πόσο θα επηρεάσει τις απειλές στην αμερικανική κοινωνία στην οποία βρίσκονται ήδη περισσότερα από 300 εκατομμύρια συμβατικά όπλα