Την εισαγωγή του νέου προϊόντος της Apple, του iPad απαγόρευσε το Ισραήλ, με το επιχείρημα ότι τα σήματα Wi-Fi τους μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία άλλων ασύρματων συσκευών.

Ads

Τελωνειακοί υπάλληλοι δήλωσαν ότι την Πέμπτη προέβησαν στην κατάσχεση 10 συσκευών, αμέσως μετά την ανακοίνωση της σχετικής ρύθμισης απαγόρευσης από την κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας. Η απαγόρευση προβλέπει ότι ακόμη και τουρίστες δεν μπορούν να έχουν συσκευές iPad εντός της χώρας μέχρι οι αρχές να βεβαιωθούν ότι δεν επηρεάζουν τα τοπικά πρότυπα μετάδοσης.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ επιτρέπει σε συσκευές με δυνατότητες ασύρματου δικτύου να μεταδίδουν σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας σε σχέση με την Ευρώπη και το Ισραήλ. Το ισχυρότερο σήμα του iPad θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες ασύρματες συνδέσεις, υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Εάν μια συσκευή που λειτουργεί σε μια συχνότητα είναι διαφορετική από άλλες που λειτουργούν στην ίδια συχνότητα, τότε θα υπάρχει επίδραση», υπογραμμίζουν. «Δεν μας ενδιαφέρει από που αγοράζουν οι άνθρωποι τις συσκευές, αλλά χωρίς κανονισμούς θα υπάρξει χάος», προσθέτουν.

Ads

Ορισμένοι Ισραηλινοί κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη δημοφιλή συσκευή πριν την απαγόρευση. Το iPad συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός notebook με τις λειτουργίες αφής του iPod. Πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στις 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η απαγόρευση δεν σχετίζεται με το εμπόριο και αποτελεί απλώς ένα προληπτικό μέτρο για να επιβεβαιωθεί ότι το iPad δεν επηρεάζει τις ασύρματες συσκευές που ήδη χρησιμοποιούνται στη χώρα. Παρόλο που τα πρότυπα του Ισραήλ είναι ίδια με εκείνα πολλών ευρωπαϊκών κρατών, το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα μέχρι στιγμής που προχώρησε σε επίσημη απαγόρευση των εισαγωγών της συσκευής.

Εν τω μεταξύ, τα κατασχεμένα iPad θα κρατούνται στα τελωνεία έναντι ενός ημερήσιου τέλους αποθήκευσης μέχρι την αποχώρηση των ιδιοκτητών τους από τη χώρα ή θα αποστέλλονται πίσω στις ΗΠΑ με χρέωση του ιδιοκτήτη.