Αυτοκίνητα που «μιλάνε» μεταξύ τους ενδέχεται σύντομα να κυκλοφορούν στους δρόμους, καθώς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία ανέπτυξαν λογισμικό που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν σχετικά με το κυκλοφοριακό.

Ads

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τεχνολογία αυτή θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να γνωρίζουν τι έχει συμβεί χιλιόμετρα μπροστά. Αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να μειώσει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους κατά 40% όπως επίσης και τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα, βάσει προσομοιώσεων.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας καθηγητής Marco Roccetti, δήλωσε ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία από άποψη μείωσης των θυμάτων σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και διευκόλυνσης της οδικής καθημερινότητας.

Πρόκειται για διαφορετικό σύστημα απ’ αυτό της τηλεματικής που δίνει στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα να φρενάρει όταν ανιχνεύει εμπόδιο στο δρόμο του. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στο αυτοκίνητο να «γνωρίζει» τι γίνεται χιλιόμετρα μπροστά και όχι μόνο σε μικρή απόσταση.

Ads

Η επικοινωνία συντελείται μέσω αισθητήρων επιτάχυνσης, που είναι ενσωματωμένοι στα αυτοκίνητα και πυροδοτούν μήνυμα συναγερμού σε μη φυσιολογικές συνθήκες, όπως συντριβής. Όταν ένα αυτοκίνητο βιώνει μια ξαφνική αλλαγή στην επιτάχυνση, αυτή θα συλληφθεί από τον αισθητήρα και θα ειδοποιήσει τα άλλα αμάξια που πλησιάζουν στο σημείο.

Τον Αύγουστο του 2011 πρόκειται να πραγματοποιηθούν οδικές δοκιμές στους αυτοκινητόδρομους του Λος Άντζελες σε συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και μάλλον σύντομα τα «έξυπνα» αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν επίσημα στους δρόμους.