Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 88 ετών ο πρωτοπόρος αμερικανός αστροναύτης, Σκοτ Κάρπεντερ, μέλος των Mercury 7, που το 1962 διέτρεξαν την τροχιά της Γης. Ο Σκοτ Κάρπεντερ είχε υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο, ενώ χθες η σύζυγος του πρώην αστροναύτη ανακοίνωσε το θάνατό του.

Ads

 
Ο Κάρπεντερ πραγματοποίησε την πρώτη και τελευταία του διαστημική πτήση στις 24 Μαΐου του 1962, κατά την οποία το διαστημόπλοιό του έκανε το γύρο της Γης τρεις φορές. Επιλέχθηκε το 1959 ως ένα από τα μέλη της διαστημικής ομάδας Mercury 7.


 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στη NASA το 1999, ο Κάρπεντερ είχε δηλώσει ότι η εμπειρία του με τη μηδενική βαρύτητα ήταν ό,τι πιο διασκεδαστικό είχε βιώσει και είχε ευχηθεί όλοι οι άνθρωποι να είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν.
 
O Τζον Γκλεν, ο πρώτος αστροναύτης που έκανε το γύρο της Γης και πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, είναι πλέον το μόνο επιζών μέλος της διαστημικής ομάδας Mercury 7.
 
Ο Κάρπεντερ ήταν ο αναπληρωματικός πιλότος για τον Τζον Γκλεν στην πρώτη επανδρωμένη πτήση σε τροχιά το Φεβρουάριο του 1962. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν εκείνος που είπε το ιστορικό «Στην ευχή του Θεού, Γκλεν!», (Godspeed, Glenn!).

image
 
Κατά τη διάρκεια της δικής του πτήσης, η κάψουλα του Σκοτ Κάρπεντερ προσθαλασσώθηκε αρκετά μίλια από εκεί που έπρεπε. Περίπου 39 λεπτά αφότου η κάψουλά του χτύπησε στην Καραϊβική Θάλασσα εκφράστηκαν φόβοι ότι ήταν νεκρός. Αεροπλάνο του Ναυτικού τελικά τον εντόπισε σε μία πορτοκαλί σωσίβια λέμβο. Παρέμεινε εκεί για τρεις ώρες, μαζί με δύο βατραχανθρώπους που έσπευσαν να τον βοηθήσουν προτού τον περισυλλέξει το ελικόπτερο.
 
Μετά τις περιπέτειές του στο διάστημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα Sealab II του αμερικανικού Ναυτικού και το 1965 πέρασε 30 ημέρες κάτω από τον ωκεανό στην ακτή της Καλιφόρνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του, ίδρυσε την εταιρεία του Sea Sciences, συνεργαζόμενος στενά με τον σπουδαίο καταδύτη και ερευνητή, Ζακ Ιβ Κουστό.