Μία από τις ελάχιστες γυναίκες φωτορεπόρτερ στις εμπόλεμες ζώνες ήταν η πιο θαρραλέα. Το όνομά της ήταν Κάθριν Λίροι. 

Ads

Πολύ λίγες γυναίκες πήγαν στο Βιετνάμ ως δημοσιογράφοι και ακόμη λιγότερες ως πολεμικοί φωτορεπόρτερ. Στην πραγματικότητα κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 ήταν μόλις δυο: Η Ντίκι Τσάπελ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 1965 και η Κάθριν Λίροι. 

Η Λίροι θεωρείται η πιο τολμηρή φωτορεπόρτερ που κάλυψε τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πέρασε τον περισσότερο χρόνο της στο πεδίο της μάχης – εν μέρει επειδή δεν είχε χρήματα, αφού ταξίδεψε από τη Γαλλία, όπου γεννήθηκε, στο Βιετνάμ, ως ελεύθερη επαγγελματίας το 1966, χωρίς σύμβαση και με ένα μικρό πορτφόλιο δημοσιεύσεων. Ζούσε με τους στρατιώτες, έτρωγε ότι κι εκείνοι και κοιμόταν στην ύπαιθρο. 

image

Ads

Η Λίροι ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες δόσεις σεξισμού. Μετά από την πτώση της με αλεξίπτωτο στη μάχη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Τζάνκτιον Σίτι, στις αρχές του 1967, κυκλοφόρησαν φήμες ότι κοιμήθηκε με έναν συνταγματάρχη για να της δώσει την άδεια. 

Σύμφωνα με τους New York Times, στην πραγματικότητα η Λίροι είχε άδεια αλεξιπτωτιστή από έφηβη και είχε ήδη 84 πτώσεις. Ακόμη απέκτησε πολύ γρήγορα φήμη ως φωτογράφος και πουλούσε φωτογραφίες στο Associated Press και το U.P.I.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Τετ, στις αρχές του 1968, συνελήφθη από το στρατό του Βόρειου Βιετνάμ μαζί με το Γάλλο δημοσιογράφο Φρανσουά Μαζούρ. Εκεί που μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι, υπήρχε ένας νεαρός υπολοχαγός που μπορούσε να μιλήσει γαλλικά. 

image

Του εξήγησαν ότι ήταν δημοσιογράφοι και ότι δεν έκαναν τίποτα κακό κι έτσι οι στρατιώτες τους άφησαν να φύγουν. Όμως πρώτα, η Λίροι τους έπεισε να την αφήσουν να τραβήξει φωτογραφίες, εξηγώντας ότι ήταν σημαντικό καθώς ο κόσμος έβλεπε μόνο την μία πλευρά των γεγονότων. Οι φωτογραφίες της έγιναν πρωτοσέλιδο στο περιοδικό LIFE και συνοδεύτηκαν από ρεπορτάζ της ίδιας. 

Η Λίροι ποτέ δεν πρόβαλε τον εαυτό της ή το έργο της κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι σχετικά άγνωστη, σε σχέση με άλλους φωτορεπόρτερ – πολεμικούς ανταποκριτές. Ωστόσο, δεν ξεχάστηκε. Το 2015 ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζακ Μενασέ αφιέρωσε ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ στην καριέρα της, με τίτλο «Η Κάθι στον πόλεμο». 

Ένα κλιπ από το ντοκιμαντέρ «Η Κάθι στον πόλεμο»

Η Λίροι είναι μια από τους πιο αναγνωρισμένους φωτορεπόρτερ που κάλυψαν τον πόλεμο του Βιετνάμ, κερδίζοντας το Βραβείο για τη Φωτογραφία της Χρονιάς, στα George Polk Awards. Για την τελευταία της δουλειά στο Λίβανο, κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο Ρόμπερ Κάππα. Αργότερα στη ζωή της, η Λίροι δημιούργησε ένα site για vintage μόδα. 

Πέθανε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια το 2006. 

image

O νοσοκόμος του ναυτικού Βέρνον Γουάικ με έναν νεκρό σύντροφό του αγκαλιά 

image

image

Η σειρά φωτογραφιών της Λίροι για τον Βέρνον Γουάικ ήταν από τις πιο διάσημες. Το 2004 το περιοδικό Paris Match της ανέθεσε να τον επισκεφτεί στο σπίτι του στο Πρέσκοτ της Αριζόνα. Ο Γουάικ ήταν 58 χρονών και βρισκόταν στο σαλόνι του. Τα χέρια του ήταν γεμάτα τατουάζ, μερικά από τα οποία ήταν τα ονόματα των συναδέλφων του, των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Βιετνάμ. 

image

Φωτογραφίες της Κάθριν Λίροι

image

image

image

image

image

image

image