Σε βαθιά γεράματα άφησε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος Κώστας Λατίφης. Ήταν 92 χρονών.

Ads

Η τελετή της κηδείας του έγινε την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και στη συνέχεια η σορός του εστάλη για καύση στη Βουλγαρία. Το πρωί της Παρασκευής, με μια σεμνή τελετή θα εναποτεθεί στο νεκροταφείο του Αλμυρού – απ’ όπου κατάγεται η γυναίκα του – δίπλα στον Στάθη Καραγιώργη στελέχους της Αριστεράς.

Όσοι διάβαζαν Οικονομικό Ταχυδρόμο, θα τον θυμούνται ως συντάκτη, κυρίως αγροτικών θεμάτων. Οι παλιότεροι έχουν ακούσει πιθανότατα τη φωνή του από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ η «Φωνή της Αλήθειας» όπου δούλεψε αρκετά χρόνια. 

Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που ξέρουν ότι ο Κώστας Λατίφης βρέθηκε στις Ανατολικές χώρες όχι με το μεγάλο όγκο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά μετά την απόδραση των 27 κρατούμενων από τις φυλακές των Βούρλων τον Ιούλιο του 1955. 

Ads

Ο Κώστας Λατίφης, που ήταν τελωνειακός υπάλληλος, βοήθησε δυο από τους κρατούμενους να φύγουν από την Ελλάδα και μετά από λίγο καιρό αναγκάστηκε να φύγει και ο ίδιος μέσω Ιταλίας. Μετά τη Ρουμανία εγκαταστάθηκαν με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα Κατίνα Τέντα – Λατίφη, στη Γαλλία όπου εργάστηκαν μερικά χρόνια και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Λατίφη 

Ο Κωνσταντίνος Λατίφης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε στην Ελλάδα Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Νομική  Σχολή του ΑΠΘ και στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, καθώς και στο Εξωτερικό, στην Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών στο Βουκουρέστι και στο Παρίσι, μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις στη Σορβόννη.

Ως δημοσιογράφος και οικονομολόγος ειδικεύτηκε σε θέματα γεωργίας, διεθνούς αγοράς και εξωτερικού εμπορίου. Εργάστηκε από το 1979 στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», όπου, εκτός από την τακτική αρθρογραφία του, δημοσίευσε ειδικές μελέτες, αφιερώματα και αναλύσεις σε θέματα κοινοτικής και ελληνικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.

Συνεργάστηκε με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κάλυψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Ελλάδας στα τρία εξάμηνα που διατηρούσε η Ελλάδα την Προεδρία της ΕΟΚ/ΕΕ. Διετέλεσε Διευθυντής του περιοδικού «ΑΓΡΟΤΙΚΗ» της ΑΤΕ και συνεργάτης στα  αγροτικά περιοδικά «Γεωργική Τεχνολογία», «Σύγχρονη Κτηνοτροφία», «Αγροτικός Συνεργατισμός», «Self Service», «Τρόφιμα και Ποτά» κ.α. Δημοσίευσε και συνέγραψε μαζί με άλλους ειδικούς περισσότερα από 10 βιβλία σε θέματα διεθνούς αγοράς προϊόντων ή Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και δεκάδες μελέτες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Λατίφης επέδειξε ιδιαίτερη συνέπεια και ζήλο στην επαγγελματική του ζωή και απέκτησε μεγάλη εξειδίκευση στα θέματα που κάλυπτε, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται ως ειδικός και να είναι περιζήτητος σε συνέδρια, σεμινάρια και όπου αλλού ήταν απαραίτητη η τόση μεγάλη εμπειρία του στα αγροτικά, γεωργικά και οικονομικά θέματα. Πέραν της εργατικότητάς του, τον χαρακτήριζε πάντα υψηλό ήθος, ευγένεια και συναδελφικότητα.

Αποχαιρετιστήριο ποίημα από τον Μανώλη Γλέζο 

Τον Κωνσταντίνο Λατίφη αποχαιρέτησε με ένα ποίημα ο Μανώλης Γλέζος.

Αγαπητέ Ντίνο

φίλε καρδιακέ
αγαπημένε συναγωνιστή
κατά κόσμον Κωνσταντίνε Λατίφη 

Πάντοτε Παρών 
Στ΄ ακρόχειλα της αγωνίας του Λαού μας
πάντοτε μπροστάρης. Αείποτε παρών.
Παρών στο προσκλητήριο των καιρών
έψαχνες με την οξύνοια του νου σου
να΄βρεις τα μονοπάτια  που θα οδηγηθούμε
για να βρούμε τη Λευτεριά,
την Εθνική Ανεξαρτησία
και τη Δημοκρατία.

Με την ανείπωτη ευγένειά σου
άκουγες με προσοχή το συνομιλητή σου
και συζητούσες μαζί του.
Κύρια χαρακτηριστικά σου,
η  οξύνεια, η ευγένεια, η προσήνεια, η ανθρωπιά.

Αγαπητέ Ντίνο ορκιζόμαστε όλοι εμείς
το ταίρι σου η Κατίνα, η αδελφή σου η Καίτη,
οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου οι στενοί
να συνεχίσουμε την πορεία στα χνάρια που χάραξες
για να κάνουμε πράξη
τα όνειρα, τα οράματα τις ελπίδες του Λαού μας