Ο περίφημος αυθεντικός πίνακας η «Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου E. Munch πρόκειται να εκτεθεί στο Λονδίνο για πρώτη φορά πριν τη δημοπράτησή του εκτιμάται τουλάχιστον σε 50 εκατ. λίρες Αγγλίας, από τον οίκο Δημοπρασιών Sotheby. 

Ads

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποκαλύφθηκε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ενώ το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πίνακας αυτός είναι ένας συνδυασμός αγωνίας και φόβου, μια απεικόνιση της ανθρώπινης αποξένωσης και συναισθηματικής αυτοπραγμάτωσης του σύγχρονου ανθρώπου. 

«Δεδομένου της παγκόσμιας αναγνώρισης και δημοφιλίας της εικόνας αυτής, ο πίνακας θα είναι ο πιο σημαντικός που θα έχει πουληθεί. Εκτός από τη Μόνα Λίζα, δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος  πίνακας  που να υπερβαίνει την «Κραυγή», δηλώνει ο  Philip Hook, ο επικεφαλής ειδικός του οίκου δημοπρασιών Sotheby.

Ο υπολογισμός της αξίας του πίνακα έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 80 εκατ. λίρών Αγγλίας αλλά δεν αποκλείεται η τιμή να σκαρφαλώσει ακόμα παραπάνω και να φτάσει στα επίπεδα πινάκων του Πικάσο.

Ads

Η  πρώτη έκθεση της «Κραυγής» έγινε στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας, ενώ άλλες δύο στο Μουσείο του Munch στο Όσλο. Ο πίνακας πωλήθηκε το 1985 από τον Petter Olsen του οποίου ο πατέρας ήταν φίλος, συνεργάτης και γείτονας του Munch στοHvitsten της Νορβηγίας. 

Ο Όλσεν υποστηρίζει ότι προέβη σ’ αυτή την ενέργεια για τη δημιουργία ενός νέου μουσείου με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μunch. «Θα επισκευάσουμε το σπίτι του και θα μπορούν να μένουν φιλοξενούμενοι εκεί» δηλώνει ο Όλσεν. 

Τέλος, πολλές ακόμα δημοφιλείς καλλιτεχνικές δημιουργίες πρόκειται να δημοπρατηθούν όπως πίνακες του Πικάσο και άλλων διάσημων δημιουργών.