Για τους Planet of Zeus πιθανότατα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι πιο επιτυχημένοι εκπρόσωποι του heavy ήχου της εγχώριας μουσικής σκηνής τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνουν φέτος μια δεκαετία από την κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου, “Eleven the Hardway”, και γυρνούν την Ευρώπη σε μια ακόμη επιτυχημένη περιοδεία. Μια περιοδεία που θα ρίξει όμως την αυλαία της σε ένα μεγαλειώδες, «γεμάτο ενέργεια και ιδρώτα» διπλό live στο Gagarin 205, όπου θα ηχογραφηθεί και ο πρώτος τους live δίσκος.

Ads

Το TVXS ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο τους εν μέσω του tour τους, σε μια συνέντευξη για τον σκληρό ήχο, το hype γύρω από το stoner και την «ενηλικίωση» της μπάντας που μας έβαλε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία.

-Δημιουργήσατε τη μπάντα σας το 2000, το 2008 κυκλοφόρησε ο πρώτος σας δίσκος και σήμερα έχετε κατακτήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, μιας και γυρνάτε ολόκληρη την Ευρώπη για περιοδεία. Τι θα λέγατε πως έχει αλλάξει για εσάς μέσα σε αυτά τα 18 χρόνια;  Έχουν «ενηλικιωθεί» οι Planet of Zeus;

Τα πρώτα χρόνια, μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου, ήταν για εμάς τα χρόνια της εφηβείας. Άγουρα και με μεγάλη δόση αγνότητας. Στην πορεία, αρχίσαμε να παίρνουμε τους εαυτούς μας αλλά και την μπάντα πιο σοβαρά. Οι παραστάσεις και οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι τα στοιχεία αύτα που έχουν ωριμάσει την μπάντα και την καθιστούν πλέον «ενήλικη».

Ads

-Τι είναι αυτό που συγκροτεί την ταυτότητά σας ως μπάντα;

Η ταυτότητα που μας έχουν προσάψει κατα καιρούς τόσο ο εγχώριος τύπος όσο και τα μέσα του εξωτερικού είναι τα riffs,  το groove και η ικανότητα της μπάντας να μπορεί να χωρέσει στη μουσική της στοιχεία απο το ροκ των 70’s, την funk, μέχρι το σύχρονο ροκ και μέταλ. Από τη δικιά μας σκοπιά, η ταυτότητα προκύπτει από την «εμμονή» μας να επικεντρωνόμαστε στην ίδια τη μουσική και στον ήχο, είτε αυτό αφορά στην ηχογράφηση ενός δίσκου είτε στις συναυλίες μας.

-Τι σας παρακινεί ώστε να γράψετε νέα μουσική και ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές; Έχουν αλλάξει αυτά με το πέρασμα του χρόνου;

Αυτό που μας ωθεί στο να γράψουμε νέα μουσική είναι κάθε φορά το ίδιο και είναι η ανάγκη μας να εξωτερικεύσουμε, μέσω αυτής, αυτά που βιώνουμε και σκεφτόμαστε σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Βασισμένοι πάντα στα κοινά μας μουσικά πρότυπα, δηλαδή το σύνολο της κλασικής ροκ και μέταλ δισκογραφίας, προσπαθούμε να τα δέσουμε και να τα εναρμονίσουμε με τον ήχο των Planet of Zeus. Αν κάτι έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου, αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο συνθέτουμε και ηχογραφούμε, αλλά το κίνητρο μένει ίδιο και είναι η μουσική και οι ευεργετικές της ιδιότητες, τόσο γι’ αυτούς που τη γράφουν, όσο και γι’ αυτούς που την ακούνε.

-Τι πιστεύετε πως είναι αυτό που κάνει το heavy rock και το metal τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα, όπου κατά τ’ άλλα η κουλτούρα των μπουζουκιών είναι ακόμα κυρίαρχη;

Η Ελλάδα έχει παράδοση στο σκληρό ηχο. Πολλές ελληνικές μπάντες διαπρέπουν εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως, αλλά και πολλές ξένες «παραδέχονται» το ελληνικό κοινό σαν ένα από τα πιο πορωμένα και πιστά που έχουν συναντήσει. Ενδέχομένως λοιπόν να ταιριάζει στην ελληνική ιδιοσυγκρασία αυτή η επιθετική και εξωστρεφής μουσική. Όσο για τα «μπουζούκια» και την εξέλιξή τους από το ρεμπέτικο στο σκυλάδικο, είναι πραγματικά στενάχωρο να βλέπεις την παραδοσιακή λαϊκή μουσική της χώρας σου να ξεφτιλίζεται κατά αυτό τον τρόπο.

-Πως σχολιάζετε επίσης το hype που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το stoner;

Το hype σαν έννοια μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Είχαμε την τύχη (ή ατυχία) να το ζήσουμε κι εμείς, όταν το 2012 μέσα σε περίπου ένα χρόνο είδαμε την προσέλευση στα live μας να τριπλασιάζεται και αργότερα να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Το γεγονός αυτό τότε ήταν πρωτοφανές και ήταν αποτέλεσμα και του hype που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά μας. Τα hype όμως έρχονται και παρέρχονται αστραπιαία, οπότε μας δημιουργήθηκε η ανάγκη να απαγκιστρωθούμε από αυτό, για να μη μας πάρει μαζί του όταν δώσει τη θέση σε ένα άλλο.

Όσο για το hype συγκεκριμένα γύρω από το stoner δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αποκλειστικά, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς επισυνάπτει στην ίδια την μουσική «χαρακτηρισμούς» που δεν έχουν καμία σχέση με το ύφος της, αλλά με το ακροατήριο και τις «κακές» του συνήθειες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να αφορούν κανένα, ούτε να γίνονται μέσο προώθησής της.

-Βλέποντας κανείς τα video clips σας, εύκολα παρατηρεί ότι έχετε επενδύσει πολύ σε αυτά και μάλιστα παραπέμπουν αρκετά σε δουλειές του εξωτερικού. Αυτή η προσοχή στην εικόνα σας από πού προκύπτει;

Όταν προέκυψε η ανάγκη να οπτικοποίησουμε την μουσική μας, διαπιστώσαμε ότι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας σαν concept, απείχε χιλιόμετρα από την τότε τεχνοτροπία και know how. Ωστόσο, υπήρξαμε τυχεροί να έχουμε κοντά μας τον Δημήτρη Τζέτζα, σκηνοθέτης της πλειοψηφίας των μουσικών μας βίντεο, ο οποίος μας μεταλαμπάδευσε τη γνώση του και το ταλέντο του, στοιχεία που αποκόμισε από την ενασχόλησή του με την σκηνοθεσία στο εξωτερικό.

-Στο παρελθόν, έχετε δηλώσει πως οι Planet of Zeus είναι μια μπάντα στην οποία «δεν χωράνε θηλυκά». Πως το αιτιολογείτε αυτό; Έχετε αναθεωρήσει; 

Τείνουμε να αναθεωρήσουμε αυτή μας τη δήλωση, γιατί επτά χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μας ζητούνε να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτή. Άρα πιθανότατα κανείς δεν κατάλαβε ποτέ ότι ήταν μια χιουμοριστική απάντηση στην ερώτηση αν θα είχαμε ποτέ γυναικεία φωνητικά. Αποτελεί δε μια τρανή απόδειξη του πόσο οι άνθρωποι μένουν στους ευφάνταστους τίτλους, πολλές φορές αγνοώντας το περιεχόμενο μιας συνέντευξης ή τα συμφραζόμενα μιας δήλωσης.

-Παρ’ όλο που είστε δημοφιλείς στο εξωτερικό και έχετε γυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη για συναυλίες, παραμένετε μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Γιατί;

Μια ενδεχόμενη «μετακόμιση» σε κάποια χώρα του εξωτερικού θα εξυπηρετούσε μόνο στη μείωση των χιλιομέτρων που θα διένυε το βάν μέχρι να επιστρέψει στην υποθετική του βάση/ πόλη διαμονής. Κατά τ’άλλα, είμαστε αθεράπευτα ερωτευμένοι με το πανέμορφο χάος που αναβλύζει από τη χώρα στην οποία έχουμε μεγαλώσει.

-Από το Ροντέο και το After Dark, μέχρι το Gagarin και την Ιερά Οδό, ποια συναυλία σας σε ελληνικό έδαφος έχετε ευχαριστηθεί περισσότερο και γιατί; Υπάρχει κάποια ωραία ιστορία από αυτές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε διακρίσεις όσον αφορά στο πόσο καλά έχουμε περάσει στις συναυλίες μας. Η καλοπέραση είναι δεδομένη όταν μιλάμε για τις εμφανίσεις μας εντός συνόρων, μπροστά στο πιο παθιασμένο και εκδηλωτικό κοίνο που έχουμε συναντήσει μπροστά μας.

-Πώς πήρατε την απόφαση για μία ζωντανή ηχογράφηση;

Η επιθυμία μας να αποτυπώσουμε το κλίμα που επικρατεί στις συναυλίες μας καθώς και η ανάγκη μς να συνοψίσουμε την δεκαετή δισκογραφική μας πορεία, εύλογα μας οδήγησε στην ηχογράφηση ενός live album.

image

-Ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο βήμα για τους Planet of Zeus;

Η ηχογράφηση του πέμπτου κατά σειρά album μας, συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με λίγα λόγια ο δικός μας κύκλος ζωής.

-Τι να περιμένει το κοινό στο διπλό σας live στο Gagarin;

Δύο τίμια, γεμάτα ενέργεια και ιδρώτα, live.

Οι Planet of Zeus θα ολοκληρώσουν την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία στο Gagarin 205, με δύο live εμφανίσεις, στις 12 και στις 13 Μαΐου. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Deaf Radio. 

Gagarin 205: Λεωφόρος Λιοσίων 205, Αθήνα

Τιμή εισιτηρίου:
early bird 10 ευρώ
12 ευρώ προπώληση,
14 ευρώ ταμείο

Σημεία προπώλησης: viva.gr, τηλεφωνικά στο 11 876, Reload, Seven Spots, Media Markt, Ευριπίδης, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1 , καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00, Syd Records

image