«Το πραγματικά παράξενο με τον Prince είναι ότι έφερε τόση πολύ μουσική και δημιουργία στον κόσμο – 39 άλμπουμ σε 38 χρόνια, καθώς και δεκάδες τραγούδια που ερμήνευσαν άλλοι καλλιτέχνες  –  κι όμως παρέμεινε ένα μεγάλο αίνιγμα» γράφει το BBC.

Ads

Και δεν έχει άδικο. Απίθανα δημιουργικός και μυστηριώδης μέχρι το τέλος. Τη μέρα του θανάτου του ο Brian Wilson έγραψε εύστοχα: «Είμαι σοκαρισμένος που ακούω ότι ο Prince έφυγε σε τόσο μικρή ηλικία. Στη μουσική μπορούσε να τα κάνει όλα: να τραγουδήσει, να παίξει, να κάνει παραγωγή. Αγάπη και Έλεος». Και ο ράπερ Theophilus London πρόσθεσε: «Σ’ αγαπώ Prince. Μας δίδαξες τα πάντα».

Ο Prince δεν ήταν απλά ένας προικισμένος μουσικός που καταλαμβάνει περισσότερο από επάξια μια θέση στο πάνθεον και την ιστορία της μουσικής αλλά και μια φοβερά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα όπως αποδεικνύουν οι επιλεγμένες φορές που μίλησε στον  Τύπο. Το BBC σταχυολογεί 10 από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του, πάντα με χιούμορ αλλά και σοφία. Ο Prince μέσα από τα δικά του λόγια:

1. Να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας

image

Ads

Όλα τα γκρουπ στην Αμερική φαίνεται να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα – που είναι να βγαίνουν στο ραδιόφωνο, να προσπαθούν να δείξουν ότι είναι πνευματώδεις, να λένε τα πιο αηδιαστικά πράγματα που μπορούν να σκεφτούν και να δημιουργούν αντίστοιχα συναισθήματα σε αυτόν που κάνει τη συνέντευξη. Νομίζουν ότι αυτό θα τους κάνει να φανούν τρανοί και cool. Ανησυχούν πολύ για τα λεφτά που πρέπει να δώσουν στην Rolls Royce τους ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να απασχολούνται κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουν. Προφανώς το νέο κύμα επαναφέρει και μεγεθύνει αυτή την πραγματικότητα. Υπάρχουν τόσα πολλά τέτοια γκρουπ που είναι αδύνατον για πολλά από αυτά να επιβιώσουν με εμπορικούς όρους. Έτσι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή από το να γράψουν αυτό που πραγματικά υπάρχει μέσα τους.

1981, ΝΜΕ
 

2. Εμπλουτίστε, ποτέ μην υποβαθμίζετε

image

Μου αρέσει η θετική κίνηση, μου αρέσει η αλήθεια. Μου αρέσουν τα αδέλφια που θα εμπλουτίσουν, δεν θα υποβαθμίσουν. Γιατί θα έπρεπε να θέλω να ακούσω μουσική που μιλάει για πυροβολισμούς ανθρώπων; Βλέπετε, η Eve [χιπ χοπ καλλιτέχνιδα που συμμετείχε το 1999 στο άλμπουμ Rave Un2 the Joy Fantastic] άλλαξε το ρυθμό της για μένα. Αυτό λέει κάτι και για εμένα και για εκείνη. Και λέει κάτι και για την μουσική βιομηχανία που θα το δεχτεί αυτό. Και ναι, όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για πράγματα που τραγούδησαν στο παρελθόν. Εγώ αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, αλλάζοντας.

2000, Mojo

3. Όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι

image

Μια φορά ο Larry King με ρώτησε «Χρειάστηκες μια δισκογραφική εταιρεία για να τα καταφέρεις;». Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Ήμουν πολύ γνωστός όταν ξεκίνησα, είχαμε μια εξαιρετική μπάντα και κάθε φορά που παίζαμε ήμασταν και καλύτεροι. Κάναμε επίσης δουλειά στο στούντιο, έτσι κάθε φορά που ηχογραφούσαμε το κάναμε καλύτερα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνεις. Κι αν έχεις γύρω σου ικανούς ανθρώπους κι έναν καλό δάσκαλο θα φτάσεις στο σημείο που θα υπερέχεις. Δεν χρειάζεστε μια δισκογραφική εταιρεία για να σας μετατρέψει σε κάτι. Δεν κατεύθυναν τη ροή των όσων κάναμε, ξέρετε. Είχα αυτονομία και τον έλεγχο από την αρχή για να κάνω το άλμπουμ μου.

2015, The Guardian

4. Η προετοιμασία είναι το κλειδί για την επιτυχία

image

Δεν μπορείς να βγεις εκεί έξω (σ.σ. στη σκηνή) αν δεν έχεις δώσει ακριβές σχήμα στην παράσταση. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται άγρια πάνω στη σκηνή, αλλά όλοι ξέρουν ακριβώς που πρέπει να είναι. Αυτό ήταν κάτι που έμαθα από την πολύ αρχή. Όταν βγήκαμε πρώτη φορά το 1999, οι «The Time» που άνοιγαν για εμάς, μας κέρδιζαν κάθε φορά. Γελούσαν με αυτό. Είχε καταντήσει αστείο γι’ αυτούς. Το δικό μας σόου δεν ήταν δεμένο. Έπρεπε να σταματήσω την περιοδεία και να διορθώσω τα πράγματα. Τώρα εγώ και η μπάντα έχουμε μια σίγουρη, δεμένη σχέση και κάθε νύχτα κάνουμε το κοινό μέρος του όλου.

2004, The Word

5. Να γοητεύεστε από όλα, από όλους και από τον εαυτό σας

image

Είχα ένα τεράστιο εγώ. Τεράστιο. Αυτό όμως δεν είναι και τόσο κακό. Επειδή τουλάχιστον φιλοδοξείς να είσαι κάτι, θεωρείς τον εαυτό σου μεγάλο, επειδή θέλεις να είσαι μεγάλος. Δεν διαφέρω από κανέναν. Ναι, έχω φήμη, πλούτο και ταλέντο αλλά σίγουρα δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από κάποιον που δεν έχει φήμη, πλούτο ή ταλέντο. Οι άνθρωποι με συναρπάζουν. Είναι καταπληκτικοί! Η ζωή με συναρπάζει! Και δεν με γοητεύει περισσότερο η δική μου ζωή απ’ ότι η ζωή οποιουδήποτε άλλου.

1996 NME

6. Να αρνείσαι τους τίτλους

image

Αφήνω το πνεύμα να με οδηγεί στη ζωή μου και πρέπει να είναι περισσότερο κι από τη μουσική. Δουλεύω μόνο με ανθρώπους που μου αρέσουν, ωραίους ανθρώπους που νιώθουν άνετα γύρω μου. Δεν είναι ο πρόεδρος μιας δισκογραφικής εταιρείας. Δεν θέλω να είμαι ο διευθύνων σύμβουλος πουθενά. Δεν θέλω τίτλους. Τη στιγμή που αποδέχεσαι έναν τίτλο γίνεσαι σκλάβος του. Δεν είσαι πλέον ελεύθερος. Επίσης αν δεν κατέχεις τους αφέντες σου, οι αφέντες σου κατέχουν εσένα. Υπογραμμίστε το αυτό. Όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που αφήνεις να μπουν ανάμεσα σε σένα και τη μουσική σου, τόσο περισσότερο η μουσική σου φεύγει από εσένα. Αυτό δεν είναι η δουλειά σας. Είναι η ζωή σας.

1998, Mojo


 
7. Αγνοείστε την κριτική

image

Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να μου πει ένας κριτικός ώστε να μάθω από αυτό. Αν ήταν μουσικοί, ίσως. Αλλά μισώ να διαβάζω τι σκέφτεται για μένα ένας τύπος που κάθεται σε ένα γραφείο. Ξέρεις, «ξανάρχεται και είναι μαύρος» ή «ξανάρχεται κι είναι κακός». Μπλιαχ! Τώρα για το Graffiti Bridge [soundtrack album 1990] λένε ότι έχω επιστρέψει κι είμαι πιο παραδοσιακός. Λοιπόν τα «Thieves in the Temple» and «Tick, Tick, Bang» δεν μοιάζουν με τίποτα από όσα έχω κάνει στο παρελθόν.

1990, Rolling Stone

8. Είδος δεν σημαίνει τίποτα

image

Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτοί οι όροι είναι απλά γλωσσικοί. Έχω ένα σωρό μεγάλα αστέρια στο καινούργιο μου άλμπουμ: No Doubt, Sheryl Crow, Ani DiFranco, αλλά είναι σαν να μην το προσέχετε. Η Gwen Stefani είναι σαν αδερφή μου. Συνεργαστήκαμε σε ένα κομμάτι του άλμπουμ στο οποίο σκέφτηκα ότι θα είναι καλή και απλά ταιριάζει στην εντέλεια. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο καταλήγω ότι η μουσική βασίζεται απλώς στα χρώματα και τους ήχους. Ο Miles [Davis] δεν σκεφτόταν με όρους γεφύρωσης. Οι άνθρωποι ήθελαν να παίξουν μαζί του, επειδή ήξεραν ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε κανόνες. Ένα ισχυρό πνεύμα ξεπερνά τους κανόνες.
 
2000, Mojo

9. Μην επαναλαμβάνεσαι

image

Ένας από τους φίλους μου ανησυχεί ότι θα βραχυκυκλώσω. Πάντα λέμε ότι θα κάνουμε την τελική παρουσίαση ενός κομματιού και… απλά γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον κάθε μέρα. Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο προσπαθώ να μην επαναλαμβάνομαι. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες σημειώσεις από όσες μπορεί να συγκεντρώσει ένα ανθρώπινο ον. Γράφω πολύ περισσότερο από αυτό που οι άλλοι πιστεύουν και προσπαθώ να μην αντιγράφω. Νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα στη σημερινή μουσική βιομηχανία. Όταν κάποιος κάνει μια επιτυχία προσπαθεί να το κάνει ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο. Δεν νομίζω ότι το έχω κάνει ποτέ αυτό.

1985, Rolling Stone

10. Διασκέδασε καθώς μεγαλώνεις

image

Μου αρέσει να μεγαλώνω . Μπορείς να καταλαβαίνεις τα πράγματα πιο γρήγορα επειδή έχεις δει πράγματα να συμβαίνουν το παρελθόν. Έτσι μπορείς να δεις το αποτέλεσμα που θα έχει μια πράξη. Επίσης, όσο μεγαλώνω τόσο πιο κοντά βρίσκομαι στο σημείο που πηγαίνω, το οποίο είναι ένα καλύτερο μέρος. Όλοι έχουμε ένα σκοπό. Έχουμε έρθει εδώ για έναν λόγο. Το ταλέντο μου το έδωσε ο Θεός αλλά τη μουσική τη γράφω εγώ. Κάνω τις επιλογές που κάνουν τη μουσική.

1996, The Times