«Θέλω η Κλίντον να κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν είμαι απολύτως ευχαριστημένη με την υποψηφιότητα της. Το ξαναλέω, ο Τραμπ είναι μια επικίνδυνη περίπτωση και τα εκατομμύρια που θα τον ψηφίσουν είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο…»

Ads

Παρότι γεννημένη και μεγαλωμένη στις ΗΠΑ, η Έλλη Πασπαλά ομολογεί ότι δεν ξέρει τί ποσοστό της καρδιάς της βρίσκεται στην Αμερική.

Στην ερώτηση ωστόσο, για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές, είναι σαφής: «Η Αμερική είναι αναμφίβολα μια υπερδύναμη και με το να έχει έναν τέτοιο υποψήφιο (σ.σ. τον Τραμπ) δηλώνει πολλά για την κατάσταση της χώρας και της υφηλίου…»

Παρέα με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, η Έλλη βρίσκεται ξανά, ήδη από το περασμένο Σάββατο, στο Main Stage του Gazarte (που εφέτος έχει γιορτάζει τα 10χρονα του). 

Οι αρχικά τρεις κοινές προγραμματισμένες εμφανίσεις τους -οι επόμενες στις 5 & 11 Νοεμβρίου, που τελικά λόγω επιτυχίας θα συνεχιστούν και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου– είναι μια μουσική περιήγηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μια συνεργασία με θηλυκή ματιά και ευαισθησία, μια σύντομη συνέχεια της θερινής περιοδείας τους. 

Ads

Η εξαιρετική ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά, που εκτός όλων των (πολλών) άλλων υπήρξε από τα αγαπημένα «παιδιά» του Μάνου Χατζιδάκι, μιλά στο Tvxs για το τραγούδι -το δικό της, αλλά και του κόσμου- τη νέα γενιά, για όλα όσα της έχουν λείψει τον καιρό της κρίσης, για μία μεγάλη προσωπική της απώλεια, αλλά και για μια ζωή χαράς και ελπίδας που εύχεται να φέρει μαζί της η χρονιά που έρχεται. 

-Πόσο διαφορετικό είναι το πρόγραμμα του καλοκαιριού από του Gazarte; Τί κρατήσατε και τί καινούργιο εντάξατε; 

Αυτό που έχει μείνει από τις καλοκαιρινές συναυλίες είναι το κυρίως μέρος του προγράμματος: Τα ορχηστρικά της Ευανθίας από τον κινηματογράφο, τραγούδια που έχω τραγουδήσει, όμως έχουν αλλάξει κάποια κομμάτια καθώς έχουμε συμπεριλάβει και ένα τραγούδι του Τσιτσάνη, έχουμε αφαιρέσει δύο τραγούδια της Ευανθίας -τον Αύγουστο που αναφέρονταν στο καλοκαίρι και τον Χορό των Άστρων και προσθέσαμε το ‘Αλμα Λίμπρε. Επίσης, το «Ενός λεπτού φιλί» του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.

Η Ευανθία έχει βγάλει ένα κομμάτι και έχει προσθέσει ένα άλλο από το soundtrack της ταινίας «Νοτιάς».

image

-Εάν σου ζητούσα να μου πεις πέντε λέξεις ή, πέντε εικόνες που χαρακτηρίζουν την Ευανθία, ποιές θα διάλεγες; 

Καταρχάς οι 5 λέξεις την αδικούν, δηλαδή μόνο πέντε; Είναι λίγες… αλλά αν μου έβαζε κάποιος το μαχαίρι στον λαιμό θα έλεγα: Το πάθος, η αγάπη, το γέλιο, ο λυρισμός και το τσαγανό.

-Το τραγούδι θεωρείται ως το πιο λαϊκό είδος τέχνης. Κρατάει ακόμη τη δύναμη του; Ο κόσμος αφήνεται όπως παλιά; Πώς είναι το δικό του τραγούδι; 

Ο κόσμος συνεχίζει και έχει ανάγκη το τραγούδι. Νομίζω ότι αυτό παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή των Ελλήνων. Μέσω του τραγουδιού εκφράζει την αγάπη, τον πόνο του, τη λύπη, τη χαρά, το πάθος… Το βλέπουμε ακόμα και στα νέα παιδιά που κάνουν αυτό που έκαναν και οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Συνεχίζουν και έχουν ανάγκη να εκφράζονται άμεσα μέσα από το τραγούδι στις παρέες… Δεν έχει μειωθεί αυτή η ανάγκη… Βέβαια εκφράζονται διαφορετικά. Η εποχή αυτή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά το τραγούδι τους παραμένει δυνατό και υπέροχο.

-Επειδή η μισή σου καρδιά υποθέτω ότι είναι στη Αμερική όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες, θα ήθελα την άποψη σου για τις αμερικανικές εκλογές. Και τα σχόλια σου για Κλίντον και Τραμπ. 

Δεν ξέρω τί ποσοστό της καρδιάς μου βρίσκεται στην Αμερική, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτό, αλλά ως προς τους δύο υποψήφιους τώρα… Θεωρώ τον Τραμπ άκρως επικίνδυνο. Το πιο επικίνδυνο όμως από όλα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα  ψηφίσουν αυτόν τον άνθρωπο. Το βρίσκω πάρα πολύ ανησυχητικό -για τον κόσμο ολόκληρο. Βέβαια, τέτοια δείγματα έχουμε και στην Ευρώπη και άλλου, αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες… απλώς η Αμερική είναι αναμφίβολα μια υπερδύναμη και με το να έχει έναν τέτοιο υποψήφιο δηλώνει πολλά για την κατάσταση της χώρας και της υφηλίου.

Ως προς την Κλίντον: Είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα, πολύ δραστήρια, με πάρα πολύ καλά στοιχεία. Έχει όμως και κάποια αρνητικά που εμένα με κάνουν να ανησυχώ… 

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή, υποψήφιοι είναι τα δύο αυτά πρόσωπα. Κάτι λέει αυτό…

Θα ήθελα να υπήρχε άλλος υποψήφιος για το δημοκρατικό κόμμα. Μου αρέσει όμως, το γεγονός ότι για πρώτη φορά υπάρχει γυναίκα υποψήφια. Θέλω να κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν είμαι απολύτως ευχαριστημένη με την υποψηφιότητα της. Το ξαναλέω, ο Τραμπ είναι μια επικίνδυνη περίπτωση και τα εκατομμύρια που θα τον ψηφίσουν είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο.

image

-Τί είναι αυτό που σου έχει λείψει περισσότερο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης; 

Μου λείπουν πολλά μέσα στα χρόνια της κρίσης, από σημαντικά μέχρι πολύ επιπόλαια και ανούσια. Για παράδειγμα, ότι δεν βγαίνω σχεδόν ποτέ με ένα φίλο ή φίλη μου να πιω έναν καφέ. Αλλά περισσότερο μου λείπει η ηρεμία. Αυτό το άγχος που έχει δημιουργήσει η κρίση και είναι «πανταχού παρόν» και με έχει εξαντλήσει ψυχικά.

-Πώς αποχαιρετάς τη χρονιά που σε λίγο φεύγει; Τί σκέφτεσαι για την καινούργια που έρχεται; 

Αυτή η ερώτηση για μένα είναι πολύ δύσκολη και δεν ξέρω αν θέλεις να συμπεριλάβεις την απάντησή μου. Η τελευταία χρονιά ήταν απαίσια για μένα. Στην αρχή της, έχασα τον μεγάλο μου αδελφό και αυτό έχει στιγματίσει όλη τη χρονιά και δεν είναι κάτι που επιθυμώ να πω με λεπτομέρειες. Νομίζω ότι η απώλειά της με έχει καθορίσει και θα σημαδέψει και την επόμενη χρονιά και την υπόλοιπη ζωή μου. 

Το μόνο που μπορώ να πω για το μέλλον και για τη χρονιά που έρχεται, είναι να κουβαλάω την αγάπη που έχω για τον αδελφό μου, να τη μοιράζομαι με τους αγαπημένους μου, να μου δίνει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η μουσική τη δύναμη για να ζήσω τη ζωή μου με χαρά και ελπίδα.

Info

Οι παραστάσεις τους συνεχίζονται, 5 & 11 Νοεμβρίου και τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, στο Main Stage του Gazarte
Τιμή εισιτηρίου: 
Προπώληση: A ζώνη: 30€ | Β ζώνη: 22€ | Όρθιοι: €10
Ταμείο: A ζώνη: 33€ | Β ζώνη: 25€  | Όρθιοι: €13
Ώρα έναρξης: 21:30
Βουτάδων 32-34, Γκάζι
210 3460347
*** Τα εισιτήρια είναι θεάματος & δεν περιλαμβάνουν ποτό