Η Documenta 14 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίως και σίγουρα το κορυφαίο για την χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Οι ποικιλόμορφες  αντιδράσεις πού ξεσήκωσε το αποδεικνύουν. Και στην Γερμανία όπου ‘’γιατί να μεταφερθεί στην χρεοκοπημένη Ελλάδα ένα γεγονός που το πληρώνει ο Γερμανός φορολογούμενος’’ αλλά και στην Ελλάδα όπου πολλοί μίλησαν για ‘’πολιτιστικό ιμπεριαλισμό’’.

Ads

Μου ζητήθηκε να διαλέξω 10 χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις δράσεις της. Γεγονός δύσκολο αλλά και ενδιαφέρον. Ο βασικός στόχος μου η ενημέρωση.

Γνώμη μου είναι ότι για να πάρεις θέση σε ένα τέτοιου μεγέθους γεγονός πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις να το κατανοήσεις. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αφήσεις τις εμμονές και τις ιδεοληψίες σου στην άκρη. Κομμάτι δύσκολο στην πολωμένη, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά όχι μόνο, χώρας μας. Και έτσι λοιπόν οι ‘’ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε ‘’ λύνουν και δένουν, καιρό τώρα. Εξ άλλου όταν ‘’εμείς’’ είχαμε πολιτισμό ‘’αυτοί’’ τρώγανε βελανίδια…

Όλα καλά λοιπόν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας ; Όχι βέβαια. Η πρόσφατη δήλωση ομάδας Ελλήνων εργαζομένων για τις συμβάσεις τους με την Documenta το αποδεικνύει. Προκαλούν όλα τα έργα και οι δράσεις της ενδιαφέρον ; Σίγουρα όχι. Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό, όπως σε όλες τις ομαδικές δράσεις.

Ads

Προσωπικά θα έχω πλήρη άποψη τον Ιούλιο, όταν η  Documenta στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί. Αλλά πιστεύω ότι η επίδρασή της στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας θα είναι μακροχρόνια. Προς το παρόν στα μάτια μου το εγχείρημα φαντάζει σαν ένα γιγάντιο πλοίο πού κατευθύνεται σε άγνωστο λιμάνι, συνοδευόμενο από δεκάδες πλοία συνοδείας. Κάτι σαν πολύχρωμη νηοπομπή.

Σε βάθος χρόνου λοιπόν και όταν φύγει η ομίχλη, θα φανεί εάν ‘’αυτό  το πολιτιστικό και οικονομικό αλισβερίσι  απευθύνεται μόνο στις ελίτ’’  η εάν έμεινε και κάτι ‘’ σαν ευκαιρία για την Ελλάδα της κρίσης’’.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

* Ο Δημήτρης Θεοδόσης  ασχολείται με τη φωτογραφία  πάνω από 30 χρόνια. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 18 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας, σε διάφορους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.