Ζωντανός είναι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τα τουρκικά F16, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, υπογραμμίζοντας πως είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση. 

Ads

«Η επιχείρηση ήταν επιτυχής. Ο πιλότος επαναπατρίστηκε στη βάση μας» στο Χμέιμιμ της Συρίας, δήλωσε και ευχαρίστησε όλους τους άνδρες του ρωσικού στρατού που διακινδύνεψαν στη διάρκεια της νύχτας» για να σώσουν τον πιλότο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός. Νωρίτερα ο Ρώσος πρέσβης στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1, είχε δηλώσει: «Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε, όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή, ενώ ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στη ρωσική αεροπορική βάση». Όπως επίσης τόνισε, η Μόσχα είναι έτοιμη «για τη σύσταση κοινού επιτελείου» κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως την Τρίτη οι Τουρκμάνοι της Συρίας υποστήριξαν πως σκότωσαν τους δύο πιλότους ενώ αυτοί έπεφταν με το αλεξίπτωτα στο έδαφος, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τους. «Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ στον αέρα και οι πιλότοι σκοτώθηκαν, ενώ ήταν στον αέρα», είχε δηλώσει στο τουρκικό πρακτορείο Dogan ο Alpaslan Celik, δεύτερος στην ιεραρχία της Ταξιαρχίας.