Ήττα στον πόλεμο και όχι σε μια μάχη θα σημάνει για το Κίεβο η πτώση της πόλης Μπαχμούτ, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Ads

Μιλώντας στο Assosciated Press, o Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε, ότι εάν δεν κερδίσει στην σκληρή και πολύμηνη μάχη της Μπαχμούτ, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να «χτίζει» μια διεθνή υποστήριξη για μια συμφωνία που θα μπορούσε να απαιτήσει από την Ουκρανία να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς.

Εάν το Μπαχμούτ έπεφτε στις ρωσικές δυνάμεις, ο Πούτιν, θα «πουλούσε αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», είπε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press.

Το ίδιο το πρακτορείο σχολιάζει, ότι ο Ζελένσκι γνωρίζει καλά πως η μέχρι στιγμής στρατιωτική επιτυχία της χώρας του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κύματα διεθνούς στρατιωτικής υποστήριξης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.

Ads

Ωστόσο, ορισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία – προβληματίζονται για το εάν η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το Μπαχμούτ δεν έχει σημαντική στρατηγική σημασία, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μια απώλεια οπουδήποτε σε αυτό το στάδιο του πολέμου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μέχρι στιγμή σκληρή άμυνα της Ουκρανίας.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε τα βήματα γιατί ο πόλεμος είναι μια πίτα – κομμάτια νικών. Μικρές νίκες, μικρά βήματα», είπε.

Θεωρεί ότι η ήττα στην επτάμηνη μάχη για την Μπαχμούτ, θα ήταν περισσότερο πολιτική παρά τακτική.

Δηλαδή, όπως είπε, η πίεση από μια ήττα στην Μπαχμούτ θα ερχόταν γρήγορα, τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και από το εσωτερικό.

«Η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη και θα με ωθήσει να κάνω συμβιβασμό μαζί τους», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, πάντως ο Ζελένσκι λέει ότι δεν έχει νιώσει αυτή την πίεση.