«Σαράντα χρόνια πριν οι ΗΠΑ θα έκαναν τα πάντα για να μην εκλεγεί ο αριστερός πρόεδρος στην Κολομβία Γκουστάβο Πέτρο», όπως δήλωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Λατινική Αμερική, Χουάν Σεμπαστιάν Γκονζάλες.

Ads

Ο Γκονζάλες έκανε αυτά τα σχόλια στα ισπανικά σε συνέντευξή του στα ισπανικά, αλλά το περιστατικό ανέδειξε ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Benjamin Norton στο Multipolarista.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Γκονζάλες σε συγκέντρωση επιχειρηματιών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Εlespectador, «Πριν από 40 χρόνια, οι ΗΠΑ θα είχαν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψουν την εκλογή του Γκουστάβο Πέτρο και αν ανέβαινε στην εξουσία θα έκαναν τα πάντα για να σαμποτάρουν τη κυβέρνησή του».

Ο González είναι ο διευθυντής Δυτικού ημισφαιρίου για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) ενώ στο παρελθόν εργάστηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

Ο σύμβουλος του Μπάιντεν πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Αυτές είναι οι πολιτικές του Ψυχρού Πολέμου, που μέχρι ένα σημείο σήμερα για μερικούς ανθρώπους αποτελούν δικαιολογία αναθεωρητικών προοπτικών που χαρακτηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας τοπικής έκφρασης μιας αυτοκρατορίας».

Σημειώνεται ότι και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, μετά την εκλογή του Γκουστάβο Πέτρο, προειδοποίησε πως «Δεν με ενδιαφέρει να δώσω οικονομική βοήθεια στους αντιαμερικανούς αριστερούς. Πιστεύω ότι η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να χρησιμοποιεί μαστίγιο και καρότο για να ενθαρρύνει άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με τρόπο που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και να ενισχύει τις φιλίες μας και με τρόπο που αποτρέπει τις χώρες από το να επιδιώξουν να βλάψουν και να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ».

Οι δηλώσεις Γκονζάλες πάντως, όπως παρατηρεί ο  Norton, δεν «έτυχαν» ευρύτερης κάλυψης από μεγάλα αγγλόφωνα ΜΜΕ.

Ο Πέτρο είναι ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας και πρώην επαναστάτης με το σοσιαλιστικό ένοπλο κίνημα M-19, το οποίο υπέγραψε συνθήκη ειρήνης και αποστρατικοποιήθηκε. Στη συνέχεια έγινε βουλευτής και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

Όπως σχολιάζει ο Benjamin Norton, αν και ο Γκουστάβο Πέτρο διεξήγαγε μια κεντροαριστερή εκστρατεία καταδικάζοντας σκληρά τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, στη συνέχεια μετρίασε την κριτική του.

Είναι γεγονός ότι «στην πρώτη ψηφοφορία από την κυβέρνηση του Πέτρο στον -αμερικανοκρατούμενο- Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) στις 12 Αυγούστου, η Κολομβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην υποκινούμενη καταδίκη της αριστερής κυβέρνησης Σαντινίστας της Νικαράγουα. Η Κολομβία απουσίαζε από την ψηφοφορία, μαζί με τις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βολιβίας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίες επίσης απείχαν.

Η Petro επιδίωξε επίσης γρήγορα την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Κολομβίας και της γειτονικής της Βενεζουέλας.

*O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το βιβλίο του «ΕΛΛΑΣ-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό» αποκαλύπτοντας το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ μέσα από τα αρχεία του ΥΠΕΞ που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.