Η επίθεση μοιάζει εμπνευσμένη από τη δράση του ISIS, αλλά όχι οργανωμένη από το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά Μέσα, η δράστης του μακελειού της Καλιφόρνια, Τασφίν Μαλίκ, είχε υποσχεθεί υποταγή στον ISIS, ωστόσο, η περίπτωση της παραπέμπει στη δράση τύπου «μοναχικού λύκου».

H Τασφίν είχε δηλώσει την υποταγή της στον αρχηγό του ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi με ποστάρισμα στο facebook, ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές επισήμαναν ότι, δεν επρόκειτο για τον προσωπικό της λογαριασμό, αλλά για λογαριασμό σε διαφορετικό όνομα, χωρίς να δίνουν περαιτέρω στοιχεία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η περίπτωση της Μαλίκ «μοιάζει περισσότερο με περίπτωση αυτο-ριζοσπαστικοποίησης». 

Ads

Οι αρχές πιστεύουν ότι τις ημέρες πριν από την επίθεση, το ζευγάρι των φανατικών προσπάθησε να διαγράψει τα ηλεκτρονικά ίχνη του –κάτι που κάνει τις αρχές να πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη. 

image

Δράστες της επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, στη νότια Καλιφόρνια, στην οποία 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίσθηκαν, ήταν ο Σάγεντ Ρίζβαν, 28 ετών, Αμερικανός πολίτης και κάτοικος της περιοχής και η Τασφίν Μαλίκ, μία 27χρονη γυναίκα, άγνωστης υπηκοότητας.

Οι δύο δράστες είχαν ανοίξει πυρ με αυτόματα όπλα και πιστόλια στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης σε κέντρο στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες του Σαν Μπερναρντίνο.

Την επίθεση ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους καταδιώκουν έως ότου πέσουν νεκροί.

Το ζευγάρι άφησε πίσω του μια κόρη, 6 μηνών. Ο κουνιάδος του Φαρούκ, Φάρχαν Χαν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να υιοθετήσει το κορίτσι και ότι είναι «πολύ αναστατωμένος και θυμωμένος» με τον Φαρούκ.