Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s από τη βαθμίδα Aa2 στο A2, λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ιταλικού χρέους αλλά και επικαλούμενος την «ατονία» της ανάπτυξης.

Ads

 
Για αναμενόμενη εξέλιξη έκανε λόγο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λίγο μετά την ανακοίνωση της Moody’s. “Η ιταλική κυβέρνηση καταβάλλει τα μέγιστα προκειμένου να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού”, είπε ο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έτυχαν θετικής αποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου η Moody’s είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την περίοδο εξέτασης της περίπτωσης της Ιταλίας ώστε να γίνει εκτίμηση των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στα μέσα του μήνα. Στις 19 Σεπτεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε επίσης την Ιταλία (στο Α από Α+).

Η εφημερίδα «Λίμπερο», που πρόσκειται στην κυβερνητική, διερωτάται στο σημερινό της φύλλο: «Μετά την νέα αυτή υποβάθμιση, μας περιμένει μια ακόμη δέσμη έκτακτων οικονομικών μέτρων;».

Ads

Επισημαίνεται δε, ότι αυτή η νέα αρνητική εξέλιξη για την ιταλική οικονομία, φτάνει λίγες ώρες μετά την απρόσμενη τοποθέτηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας , Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ερωτηθείς «για ποιο λόγο η Ισπανία δεν έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, όπως συνέβη στην Ιταλία;», απάντησε, με νόημα: « ίσως επειδή στην Ισπανία αποφάσισαν να πάνε να ψηφίσουν».
]

Ο ιταλός «υπερυπουργός οικονομικών», στην συνέχεια, δήλωσε ότι « τα λόγια του παρερμηνεύθηκαν». Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει όλο το σχετικό «σχέδιο δράσης», μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών, Αλτέρο Ματτεόλι, παραδέχθηκε, πρόσφατα, ότι «σε ότι αφορά τα δημόσια έργα, δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν και η μόνη οδός είναι η έγκριση φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις».

H εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», αναφέρει ότι μετά την τελευταία, αρνητική αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, «η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Μάλτας και σε χαμηλότερη κατηγορία από χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ιταλία, αυτή την στιγμή, είναι το πήλινο, εύθραυστο δοχείο της Ευρώπης και οι πολιτικοί της, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης».