Γεγονός αποτελεί πλέον η συμφωνία στις συνομιλίες των Έξι και της Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος ιστορικών διαστάσεων».

Ads

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε πως υπογράφηκε «οδικός χάρτης» για επιθεωρήσεις από την ίδια σε εγκαταστάσεις του Ιράν και επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως και ότι συμφωνήθηκε ξεχωριστός «διακανονισμός» για την εγκατάσταση στο Παρσίν.

Ειδικότερα τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

  • Περιορισμός του εμπλουτισμού ουρανίου
  • Περιορισμός παραγωγής πλουτωνίου
  • Ενίσχυση των επιθεωρήσεων
  • Άρση των κυρώσεων
  • Εμπάργκο επί των όπλων-πυραυλικό πρόγραμμα

Το Ισραήλ έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος ιστορικών διαστάσεων», σημειώνοντας πως η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν «να συνεχίσει την επιθετική της στάση και να τρομοκρατεί την περιοχή». Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία, η οποία έκανε λόγο για μία κακή συμφωνία. Όπως ανέφερε η μείωση των κυρώσεων ενδεχομένως να επιτρέψει στο Ιράν να σπείρει χάος στην ευρύτερη περιοχή.

Ads

Πάντως την ικανοποίησή της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα και πλήθος ηγετών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία», εκτιμώντας ότι μπορεί να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως με τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς διαβεβαίωσε επίσης πως η συμφωνία θα είναι αρκετά στέρεη για τουλάχιστον δέκα χρόνια και πως οι μεγάλες δυνάμεις θα παρακολουθούν προσεκτικά πώς το Ιράν θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα προέλθουν από την άρση των κυρώσεων. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Τουρκία – μεγάλος εισαγωγές ιρανικού φυσικού αερίου – ενώ και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχάρη τον σύμμαχό του στον πόλεμο στη Συρία.