Ένας στους τέσσερις κατοίκους της Υεμένης βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, γονείς εξωθούν σε γάμο τις νεαρές τους κόρες, ώστε να υπάρχει κάποιος να τις φροντίσει, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας συνεχίζει να αυξάνεται, προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τον συνασπισμό αραβικών κρατών στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία, να επιτεθεί στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, Χοντέιντα.

Ads

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει τον αραβικό συνασπισμό που μάχεται τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που φέρουν την στήριξη του Ιράν, εναντίον κάθε βομβαρδισμού της Χοντέιντα.

Το λιμάνι και η ομώνυμη πόλη, που ελέγχεται από τους αντάρτες, αποτελεί κρίσιμη γέφυρα για την πρόσβαση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και εκεί φθάνει περίπου το 80% των εισαγωγών τροφίμων.

«Μια επίθεση στη Χοντέιντα δεν είναι προς το συμφέρον καμίας εμπόλεμης πλευράς, καθώς θα οδηγήσει άμεσα και αμετάκλητα τον υεμενίτικο πληθυσμό περαιτέρω στον υποσιτισμό και την πείνα», τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ), ο υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του ΟΗΕ, Στέφεν Ο’ Μπράιεν, καλώντας τα κράτη μέλη του ΣΑ να βοηθήσουν να κρατήσουν το λιμάνι ανοικτό και σε λειτουργία.

Ads

«Η Υεμένη αυτή την στιγμή έχει την ατίμωση να είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως κρίση επισιτιστικής ασφάλειας με τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια, 6,8 εκατομμύρια εκ των οποίων να βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το λιμό. Η κρίση δεν έρχεται, ούτε επίκειται, είναι σήμερα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος των ΗΕ.

Ο σαουδαραβικός συνασπισμός έχει ανακοινώσει ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει την υεμενίτικη κυβέρνηση να ανακαταλάβει τις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι, ανάμεσά τους το λιμάνι Χοντέιντα και την πρωτεύουσα Σαναά, αλλά έχει δηλώσει ότι θα διασφαλίσει εναλλακτικές διαδρομές για την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων για να χορηγηθούν σε όσους είναι απολύτως αναγκαίο.

Ο απεσταλμένος των ΗΕ για την Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ επισήμανε σήμερα στο ΣΑ ότι έχει καταστήσει σαφές σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές ότι πρέπει να επιτύχουν έναν συμβιβασμό για να αποφύγουν «το φρικιαστικό σενάριο» η στρατιωτική δράση να μεταφερθεί στο λιμάνι.