Για 15η ημέρα χτυπούν τη Λωρίδα της Γάζας τα ισραηλινά πυρά. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έχει ξεπεράσει τους 600, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά. Χιλιάδες – πάνω από 3.640 – είναι οι τραυματίες. Είκοσι επτά στρατιώτες και δυο πολίτες είναι οι απώλειες για το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει έναν Ισραηλινό στρατιώτη. 

Ads

 
Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι επτά ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια των νέων ισραηλινών βομβαρδισμών στον νότιο και τον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Μεταξύ των επτά, περιλαμβάνονται πέντε μέλη μίας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες. Με ρουκέτες αντεπιτίθεται η Χαμάς. 
 
Χθες ο ισραηλινός στρατός εκτός από τους βομβαρδισμούς άνοιξε πυρ με τανκ σε νοσοκομείο – τη δεύτερη μέσα σε δυο ημέρες – και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της Χαμάς τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε νοσοκομείο. Βία και στη Δυτική Όχθη. Στη Βηθλεέμ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές πυροβολήθηκε από στρατιώτες στην προσπάθεια τους να διαλύσουν διαδήλωση. Στη Ναμπλούζ, Παλαιστίνιος πυροβολούσε στρατιωτικό όχημα με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν Ισραηλινό, υποστηρίζει το Τελ Αβίβ.


 
Στο μεταξύ υπέρ της επιχείρησης στη Γάζα διαδήλωσαν χθες Ισραηλινή με σημαίες στα χέρια εκφράζοντας την υποστήριξή τους στις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση. Σημειώνεται πάντως πως στο Ισραήλ έχουν πραγματοποιηθεί και διαδηλώσεις κατά της επίθεσης στη Γάζα. Εξάλλου Ισραηλινοί πολίτες κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία και προσφεύγουν στον ΟΗΕ. Η ομάδα Boycott from within (Μποϊκοτάζ εκ των έσω) έστειλε σχετική επιστολή στο Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για την πρόληψη της Γενοκτονίας ζητώντας την παρέμβαση του Οργανισμού. 

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λέρκε, ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους. Σημείωσε ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA), όπου υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν σε αυτό το πλαίσιο ότι απαγορεύεται για λίγες ημέρες η πτήση πάνω από ισραηλινά εδάφη, ύστερα από σχετική εντολή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας. Σε ματαιώσεις των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ προχώρησαν επίσης ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Lufthansa, η KLM, και η Air France, αν και η τελευταία διευκρίνισε ότι το δρομολόγιο της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Από την πλευρά της, η British Airways δήλωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά». 

Ads

Διαβάστε επίσης: Νομπελίστες και προσωπικότητες καλούν σε στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ

Πρώτα στο Κάιρο μετά στο Τελ Αβίβ ο Κέρι 

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, 14 ημέρες μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σήμερα στο Κάιρο προκειμένου να καταβάλουν προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Μεταξύ άλλων ο Κέρι υποσχέθηκε πακέτο οικονομικής βοήθειας 47 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας. 

Η Αίγυπτος διαδραματίζει κατά παράδοση μεσολαβητικό ρόλο στις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Χαμάς όπως την Αλ Κάιντα. 
 
«Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως» δήλωσε χθες στο Κάιρο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ -Αράμπι κάλεσε τη νύχτα τη Χαμάς να αποδεχθεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

O Tζ. Κέρι τόνισε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και η πρόταση της Αιγύπτου να αποτελέσει την βάση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σημείωσε, δε, ότι η Χαμάς θα πρέπει επιδιώξει τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο αυτής της πρότασης. 
 
Η Χαμάς, η οποία απέρριψε την αιγυπτιακή πρόταση, συνεχίζει να θέτει ως όρους για κατάπαυση του πυρός «τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την πλήρη άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».
 
Ο Τζον Κέρι μετά το Κάιρο μεταβαίνει στο Ισραήλ προκειμένου να συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η συνάντηση έρχεται μετά το χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο μιλώντας off κάμερα αλλά με ανοιχτά μικρόφωνα σε εκπομπή είπε: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση;». Όταν επανήλθε η εκπομπή στην κανονική της ροή ο δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τα όσα είπε επανέλαβε την στάση υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Την ανάγκη αποδοχής της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία στη Γάζα επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Έκτακτη συνεδρίαση για το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη αποφάσισε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έπειτα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

* Φωτογραφία του Ali Jadallah / APA