Νέες διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, αυτή τη φορά σε Τελ Αβίβ, Κωνσταντινούπολη, Βιένη, Στοκχόλμη και Άμστερνταμ. Συγκεντρώσεις και στο Παρίσι όπου όπως και το Σάββατο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, που απαγόρευση την προγραμματισμένη πορεία στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που έχει λάβει η γαλλική κυβέρνηση. 

Ads

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβιβ για να διαμαρτυρηθούν για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως αναφέρει το euronews οι  συγκεντρωθέντες κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, για άμεση κατάπαυση του πυρός. Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει διάλογο και όχι στρατό για την επίλυση των διαφορών με τους Παλαιστίνιους. 

Χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το προξενείο του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν  Παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επίσης μια ομάδα έκαψε τη σημαία του Ισραήλ. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με επέμβαση της αστυνομίας. 

Στο Παρίσι, επικράτησε ένταση όταν η αστυνομία απαγόρευσε στου συγκεντρωθέντες να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας τους, κατά της αιματοχυσίας στη Γάζα. Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πλήθος αντικειμένων, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο Σαρσέλ, ένα προάστιο που είναι γνωστό για την πολυπολιτισμικότητά του λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Ομάδες διαδηλωτών έκαψαν κάδους και προκάλεσαν φθορές σε κτίρια. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων δέχτηκε επίθεση. 

Μόνο η Γαλλία απαγόρευσε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας, ένα πρωτοφανές μέτρο στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που δέχθηκε σφοδρή κριτική από την Αριστερά υπερβολικά “φιλοισραηλινή” πολιτική, δικαιολόγησε αυτήν την απαγόρευση από τον φόβο για ενδεχόμενα «προβλήματα στη δημόσια τάξη» και προκειμένου να εμποδίσει την έκφραση συνθημάτων ή τις ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα. Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως «δεν θα ανεχτεί καμία ενέργεια (…) που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδυση και πάλι του αντισημιτισμού και του ρατσισμού».

Ads

Ειρηνική ήταν η διαδήλωση στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία.  Άνθρωποι κάθε ηλικίας, Άραβες ή Ευρωπαίοι, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μουσείων του Άμστερνταμ και πραγματοποίησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Τέλος στον πόλεμο» ή «Ισραήλ, εγκληματίες πολέμου». «Πρέπει αυτό να σταματήσει, παιδιά σκοτώνονται και είναι αθώα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έκρεμ Κάρα, 32 ετών που φορούσε την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος παραμένει σιωπηλός, γιατί κανείς δε λέει τίποτα, πρέπει αυτό να σταματήσει» προσέθεσε ο ίδιος.