Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απώλεσαν αυτόματα σήμερα το δικαίωμα ψήφου στην Unesco, δύο χρόνια αφότου σταμάτησαν να καταβάλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον οργανισμό διαμαρτυρόμενες για την ένταξη της Παλαιστίνης σε αυτόν, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ads

 
«Στον κατάλογο των χωρών που χάνουν το δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα σήμερα το πρωί (οπότε έληγε η σχετική προθεσμία) για να αποφύγουν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου» πρόσθεσε η ίδια πηγή.
 
Οι δύο χώρες έπαψαν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους μετά την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco στις 31 Οκτωβρίου 2011.
 
Η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη βάσει αμερικανικών νόμων που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε υπηρεσίας του ΟΗΕ υπαινίσσεται ότι αναγνωρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για δικό τους κράτος.
 
Το Ισραήλ επίσης έπαψε τη χρηματοδότηση αντιδρώντας στις μονομερείς, όπως τις αποκάλεσε, προσπάθειες των Παλαιστινίων να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ένα κράτος τους.
 
Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στην Unesco, η οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια μείωση 22% στον προϋπολογισμό της, από τα 653 εκατ. δολάρια στα 507 εκατομμύρια.
 
Εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περίπου 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Στην Unesco εργάζονταν το 2012 1.200 άνθρωποι στην έδρα της στο Παρίσι και 900 ακόμη σε όλο τον κόσμο.
 
Η Unesco δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Ο κατάλογος με τις χώρες που έχασαν το δικαίωμα ψήφου αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο.