Η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε και επίσημα το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον έγινε η πρώτη γυναίκα που ηγείται του ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος (Δημοκρατικοί – Ρεμπουμπλικάνοι) στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ads

Η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε πριν το πέρας της διαδικασίας τις 2.383 ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει το χρίσμα. Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο έτερος υποψήφιος ο οποίος ωστόσο είχε παραιτηθεί από την κούρσα της διεκδίκησης, έλαβε το λόγο και πρότεινε την παράκαμψη της διαδικασίας και την ψήφο δια βοής. Η προεδρεύουσα του συνεδρίου το δέχτηκε και ακολούθησε η δια βοής ψήφος και η επιβεβαίωση της απονομής του χρίσματος.

Υπενθυμίζεται πως ο Μέρνι Σάντερς κατά την ομιλία του εξέφρασε την υποστήριξη του στην Χίλαρι Κλίντον. «Η Χίλαρι πρέπει να είναι η επόμενη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του, αντιπαραθέτοντας το ενδεχόμενο να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν δεν έχετε αντιληφθεί», είπε, «πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές, καθήστε μια στιγμή να σκεφτείτε ποιούς δικαστές μπορει να τοποθετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ. Και τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τις πολιτικές ελευθερίες, τα δικαιώματα της ισότητας και για το μέλλον της χώρας μας».

Ads

«Όντως σπάμε φραγμούς και εγώ έσπασα φραγμούς όταν έγινα η πρώτη γυναίκα από το Δημοκρατικό Κόμμα που εκλέχθηκε στη γερουσία βάσει της δικής της δύναμης», είπε η Μικούλσκι και πρόσθεσε: «Με πολλή συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να υποβάλω το όνομα της Χίλαρι Κλίντον ως πρώτης γυναίκας προέδρου».

Οι υποστηρικτές της Κλίντον ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο εξωτερικό.

Οι αντίπαλοι τής Κλίντον θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν που ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του ’90.της προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του ’90.