Ο Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά διαφήμισε τον εαυτό του ως κάποιον που «μπορεί να κάνει τη δουλειά», όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής όμως αυτό που έχει καταφέρει είναι να επιφέρει το απόλυτο χάος στο Λευκό Οίκο. 

Ads

Οι συνεργάτες και οι επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου απολύονται με απίθανους ρυθμούς, συνήθως μετά από γκάφες ολκής, με τελευταίο κρούσμα αυτό της καθόλου κομψής απομάκρυνσης – οδηγήθηκε εκτός της περιμέτρου ασφαλείας με τη συνοδεία των ανδρών του κτιρίου – του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αντόνι Σκαραμούτσι. Αυτό μάλιστα έγινε μόλις δέκα ημέρες μετά τον διορισμό του. 

Ο Σκαραμούτσι ήταν εκείνος που είχε υποσχεθεί ότι θα πατάξει τους υπεύθυνους για τις διαρροές από το Λευκό Οίκο. Τελικά αποτέλεσε παρελθόν πολύ γρήγορα. Ήδη ο Τραμπ είχε επιλέξει τον νέο επικεφαλής προσωπικού του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, τον επονομαζόμενο και «σερίφη», ο οποίος υποσχέθηκε να επιβάλλει σιδερένια πειθαρχία και να βάλει σε τάξη το γιγάντιο χάος. 

Κάποιοι χαιρέτισαν την τοποθέτησή του στον Λευκό Οίκο εκτιμώντας ότι είναι ένα τελευταίο τεστ για το αν μπορεί αυτός να είναι λειτουργικός επί Τραμπ. Οι περισσότεροι, ωστόσο, εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ απίθανο κι επιπλέον αναρωτιούνται αν ο Τραμπ θέλει όντως να το πετύχει αυτό. 

Ads

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη «φάρσα» που λαμβάνει χώρα στη Δυτική Πτέρυγα αλλά ο σημαντικότερος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian. Στην τελική αυτός είναι που επιλέγει τους συνεργάτες του. 

Ο Τραμπ είναι την ίδια ώρα ξεκάθαρο ότι δεν έχει καμία διάθεση να αλλάξει τακτική. Το να διοικείς μια χώρα, είναι διαφορετικό από το να διοικείς μια επιχείρηση κι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ή δεν μπορεί να διοικήσει την Αμερική, θέλει απλώς να είναι το αφεντικό. 

Το ζήτημα της εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και η εμπλοκή του ιδίου και του περιβάλλοντός του με το Κρεμλίνο είναι η πιο βαριά σκιά πάνω από την προεδρία του. Παράλληλα δεν ελέγχει το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, όπως φάνηκε από την αποτυχία του – και μάλιστα δις – να καταργήσει το Obamacare. 

Οι γερουσιαστές του, του γυρνούν την πλάτη. Αγνοούν τα καλέσματα του – πάντα μέσω twitter – για την κατάργησή του νόμου, διαφώνησαν με τον διευθυντή προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, υπερασπίστηκαν τον γενικό εισαγγελέα κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Τραμπ και ψήφισαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά τις αντιρρήσεις του και αναγκάζοντάς τον τελικά να τις κυρώσει. 

«Εργαζόμαστε για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ της Νότιας Καρολίνας την Τρίτη. «Δεν δουλεύουμε για τον πρόεδρο». Η δήλωση αυτή έρχεται από έναν Ρεπουμπλικάνο, του οποίου την περιφέρεια ο Τραμπ κέρδισε εύκολα πριν από λιγότερο από έναν χρόνο. 

Αλλά μετά από έξι μήνες αντιπαραθέσεων και ιστορικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας για τον Τραμπ, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εμπνέει ούτε το φόβο, που ενδεχομένως να ήθελε, αλλά ούτε και τον σεβασμό.  

«Η Ουάσιγκτον ζει πλέον στο ρυθμό μιας σαπουνόπερας, καθηλωτικής αλλά και ανησυχητικής», αναφέρει η Le Monde και προσθέτει «το “τρελοκομείο” που βασιλεύει στον Λευκό Οίκο και την Ουάσιγκτον δημιουργεί κάθε μέρα και περισσότερα ερωτηματικά ως προς την ικανότητα του αφεντικού της αυτοκρατορίας Τραμπ να προεδρεύσει της πρώτης παγκόσμιας δύναμης».