Χάος, μακελειό και θάρρο… Οι πρώτοι 6 μήνες της Μάχης της Μοσούλης μέσα από δέκα βίντεο.

Ads

Η επίθεση της συμμαχίας, υπό τις ΗΠΑ, στην κατεχόμενη από τον ISIS, Μοσούλη, στο Ιράκ, ξεκίνησε ακριβώς πριν από έξι μήνες και αυτά τα βίντεο έχουν καταγράψει την βία και την ωμότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των αποτελεσμάτων τους, αλλά και την ανακούφιση εκείνων που κατάφεραν να δραπετεύσουν από την πόλη.

Πλάνα από drone δείχνουν μονάδες του ιρακινού στρατού να ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη.

Σύμφωνα με το Russia Today, οι μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης τον Οκτώβριο του 2016, συμπληρώθηκαν από πολιτικούς ελιγμούς, ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη εκπροσώπηση στην σύνθεση των δυνάμεων που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση, δίνοντας, συγχρόνων, στον ISIS το πλεονέκτημα της προειδοποίησης, με αποτέλεσμα να μπορέσει να προετοιμάσει καλύτερα την άμυνά του.

Βίντεο του ISIS δείχνει τους ενόπλους του να κινούνται και να πολεμούν στους δρόμους.

Φαινομενικά λιγότεροι και χειρότερα εξοπλισμένοι, οι τζιχαντιστές επιδεικνύουν ισχυρή αντίσταση στην προθηση των ιρακινών δυνάμεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν όλον τον χρόνο να προτετοιμαστούν.

Ads

Βομβιστής αυτοκτονίας πάνω σε θωρακισμένο όχημα επιτίθεται στον ιρακινό στρατό.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο ISIS έχει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιλογών, που βασίζεται στην αδιαφορία του για την ανθρώπινη ζωή, τόσο των αμάχων που χρησιμοποιεί σαν ζωντανή «ασπίδα», όσο και των ίδιων των μαχητών του. Η επίθεση που δείχνει το βίντεο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο πεδίο της μάχης από τους τζιχαντιστές.

Οι κάτοικoι εγκαταλείπουν την Μοσούλη φορώντας μόνο τα ρούχα τους.

Εξαρχής, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που κρατούνταν όμηροι από μερικές χιλιάδες τζιχαντιστών, ήταν τα μεγαλύτερα θύματα. Στα αρχικά στάδια της επιχείρησης, πολλοί κινδύνευαν να πυροβοληθούν καθώς εγκατέλειπαν την πόλη, αλλά όσο εντείνονταν οι αεροπορικές επιδρομές της συμαμμαχίας, ο κίνδυνος όλο και περισσότερο ερχόταν από ψηλά.

Οι κηδείες ακολουθούν τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.

Σε σύγκριση με το Χαλέπι, περιορισμένη προσοχή είχε δοθεί από τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές στις «παράπλευρες απώλειες» στην Μοσούλη, έως ότου μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές τον Μάρτιο φέρεται να είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πιθανότατα πάνω από 200 αμάχων.

Ενα τετράχρονο αγόρι που επέζησε από αεροπορική επιδρομή γίνεται σύμβολο.

Ο Hawraa έγινε σύμβολο της Μοσούλης, όταν επέζησε μιας αεροπορικής επιδρομής της συμμαχίας που σκότωσε, ωστόσο, την μητέρα του και ακόμη δύο  συγγενείς του στις 17 Μαρτίου.

Πανδαιμόνιο ξεσπά κατά τη διάρκεια της διανομής τροφίμων.

Οι εναπομείναντες κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ στερούνται εφοδίων, φαρμάκων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Ακόμη και στις απελευθερωμένες συνοικίες, η διανομή βοήθειας προκαλεί πανικό, με τους στρατιώτες να αγωνίζονται να διατηρήσουν μια επίφαση της τάξης.

Γυναίκες πετούν τις μπούργκες τους μετά την φυγή τους από την Μοσούλη.

Σε αυτό το βίντεο, γυναίκες που υποχρεούνταν να καλύπτουν το κεφάλι τους επί τρία χρόνια από τους τζιχαντιστές, απαλλάσονται με φανερή ευτυχία από την μπούργκα.

Τα ερείπια της Μοσούλης από drone.

Οι εικόνες αυτές δείχνουν ότι η ανοικοδόμηση της πόλης θα είναι μια τιτάνια δουλειά.