Να μαζέψει τα αμάζευτα επιχείρησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ που χθες χαρακτήρισε «χώρες απόπατους» της Αϊτή και τα κράτη της Αφρικής και αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ να υποδέχονται μετανάστες από εκεί αντί από τη… Νορβηγία. 

Ads

Μετά τον σάλο που ξέσπασε ο Τραμπ επιχείρησε να διορθώσει, χωρίς να τα καταφέρει, τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι «η γλώσσα που χρησιμοποίησα κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν ήταν αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν». «Δεν είπα ποτέ κάτι υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, μόνο ότι η Αϊτή είναι, προφανώς, μια πολύ φτωχή και ταλαιπωρημένη χώρα», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο twitter, ενώ έκανε λόγο για μύθευμα από τους Δημοκρατικούς. 

Στη συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπου ο Τραμπ έκανε αυτά τα σχόλια, παρίστατο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Ντικ Ντέρμπιν, ο οποίος διαψεύδει τον Τραμπ και υποστηρίζει: «ο πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτά τα χυδαία και πρόστυχα σχόλια, όχι μόνο μία φορά αλλά κατ΄ επανάληψη».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, αναγκασμένος να πει κάτι δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται για πολύ ατυχείς δηλώσεις που δεν εξυπηρετούν σε κάτι». 

Σε ερώτηση για το πώς αυτά τα σχόλια Τραμπ μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διακομματική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, ο Ράιαν δήλωσε: «Απλά πρέπει να την φέρουμε εις πέρας».

Διπλωματικό χάος

Πέρα από τις χώρες αυτές καθ’ αυτές που αντέδρασαν μαζικά και σφοδρά στις δηλώσεις Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τώρα να αντιμετωπίσει και το διπλωματικό χάος που προκάλεσε. Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τον χαρακτήρισε ρατσιστή

Αϊτή και Μποτσουάνα κάλεσαν άμεσα για εξηγήσεις τους πρεσβευτές των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά παραιτήθηκε ενώ ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στιβ Γκολντστάιν, είπε ότι δόθηκαν οδηγίες στους διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Αϊτή και τις χώρες της Αφρικής «να διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες».

«Αν κάποια χώρα θέλει να δει τον επιτετραμμένο ή τον πρεσβευτή μας, θα πάνε. Θα ακούσουν, είναι πρωταρχική υποχρέωσή τους να ακούν, και θα επαναλάβουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τη χώρα», πρόσθεσε ο Γκολντστάιν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα υπογραμμίσουν επίσης ότι είναι τιμή τους να υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα. Αν οι τοπικές κυβερνήσεις ρωτήσουν μήπως η Ουάσιγκτον τις θεωρεί «χώρα-απόπατο» η απάντηση θα είναι «ασφαλώς όχι, τις θεωρούμε εταίρους», επέμεινε.

Ο Γκολντστάιν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος τις αμφισβήτησε εν μέρει σήμερα το απόγευμα. «Δεν είναι δουλειά» των Αμερικανών διπλωματών »να εξηγούν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ», είπε.

#IAmFromAShitholeCountry

Χιλιάδες μετανάστες στις ΗΠΑ  υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry («Είμαι από χώρα απόπατο») στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, κατακεραυνώνοντας τον Τραμπ.

«Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ» έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες… Προέρχομαι από χώρα απόπατο!» έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν.