Χίλια μέτρα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο πετούσε το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines που κατερρίφθη από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και ουκρανικού στρατού.

Ads

Το νέο στοιχείο για την τραγωδία κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 298 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί. έφερε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Φρανς Τίμερμαν. Το Μπόινγκ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στις 17 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών στο κοινοβούλιο, «η πτήση ΜΗ17 έπρεπε, με βάση το σχέδιο πτήσης, να βρίσκεται σε ύψος 11.000 μέτρων όμως έλαβε εκ μέρους των ουκρανικών αρχών την εντολή να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων».

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να έγινε «ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή απόσταση μεταξύ της πτήσης MH17 και ενός άλλου αεροσκάφους που πετούσε στα 11.000 μέτρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως εκτός από την αλλαγή του ύψους, το σχέδιο πτήσης δεν είχε τροποποιηθεί.

Ads

Υπενθυμίζεται πως το το σχέδιο πτήσης είχε εγκριθεί από τον Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας) και προέβλεπε ότι το ελάχιστο όριο ύψους για την περιοχή αυτή ήταν τα 9,7 χιλιόμετρα.