Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός της χώρας απέσυρε ορισμένα στρατεύματα από την Λωρίδα της Γάζας καθώς «είναι πολύ κοντά στον στόχο της καταστροφής των τούνελ της Χαμάς». Την ίδια ώρα η εφημερίδα Haaretz σε ανάλυσή της ανέφερε πως ο Νετανιάχου είναι σε δύσκολη θέση και μια ολοκληρωτική νίκη στην Γάζα είναι μονόδρομος. «Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας, συμβιβασμού, κόπωσης της ισραηλινής κυβέρνησης θα σημάνει το τέλος του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ads

«Μην αμφισβητήσετε ποτέ ξανά τους χειρισμούς μου όσον αφορά τη Χάμας», διαμήνυσε το Σάββατο στο ίδιο ύφος προς τον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ Νταν Σαπίρο το Σάββατο το πρωί, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στον απόηχο της κατάρρευσης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας. 

Σύμφωνα με πηγές του Associated Press κοντά στο Νετανιάχου, ο Iσραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εμπιστεύεται την κρίση του όσον αφορά τους χειρισμούς του κατά της ισλαμικής οργανώσης. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει από τις ΗΠΑ και τις άλλες Δυτικές χώρες να υποστηρίξουν ανεπιφύλαχτα τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Σημειώνεται ότι η αμερικανική γερουσία ενέκρινε ομόφωνα βοήθεια ύψους 225 εκατ. δολαρίων προς το Ισραήλ για την ενίσχυση του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος».

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την Παρασκευή στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά την εξαφάνιση Ισραηλινού στρατιώτη. Η Χαμάς αρνήθηκε το Σάββατο ότι γνωρίζει οτιδήποτε για την τύχη του 23χρονου Iσραηλινού στρατιώτη, διαψεύδοντας την ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι κρατείται αιχμάλωτος. 

Ads

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση παραδέχεται ότι αυτή έστησε την ενέδρα στην περιοχή όπου αναφέρθηκε και η εξαφάνιση του 23χρονου Χαντάρ Γκολντίν. Σημείωσε, δε, ότι ακόμη και αν κάποια ένοπλη ομάδα της τον αιχμαλώτισε, είναι σίγουρα νεκρός από τις επιθέσεις που ακολούθησαν. Οι επιθέσεις συνεχίζονται και σήμερα με βομβαρδισμούς που έχουν αφήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Χθες κατέρρευσε πριν σχεδόν ξεκινήσει η τριήμερη εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας. Ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το σπάσιμο της εκεχειρίας, περισσότεροι από 1.460 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της κρίσης, στις 8 Ιουλίου. Από αυτούς τουλάχιστον 300 είναι παιδιά σύμφωνα με την Unicef.

Παρά την κατάρρευση της εκεχειρίας αντιπροσωπεία στέλνει σήμερα στο Κάιρο η Παλαιστινιακή Αρχή για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα τη Γάζας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Σαέμπ Ερεκάτ. «Ελπίζουμε πως ο υπουργός Κέρι θα πείσει το Ισραήλ να αποστείλει αντιπροσωπεία», δήλωσε ο Ερεκάτ στο CNN. «Θα πρέπει να μεταβούν στο Κάιρο και να θέσουν το ζήτημα», δήλωσε αναφερόμενος στην εξαφάνιση του στρατιώτη. «Είναι ο μόνος τρόπος ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στην εκεχειρία». 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει για εκεχειρία γιατί «η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση» της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο. Από την δική του πλευρά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάζ Αλ Σίσι, χαρακτήρισε σήμερα την πρόταση της χώρας του «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.