Τουλάχιστον 74 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Αλ-Μάσρι και Αλ-Αχλί στην πόλη Πορτ Σάιντ. Τριήμερο εθνικό πένθος για τα αιματηρά επεισόδια κήρυξε το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου. Ο επικεφαλής, Καμάλ αλ-Γκανζούρι, συγκάλεσε για σήμερα το πρωί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης συνεδριάζει εκτάκτως και το κοινοβούλιο, ενώ οι αγώνες της Πρώτης Εθνικής Ποδοσφαίρου ακυρώθηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν πραγματοποιηθεί 47 συλλήψεις. Τους οπαδούς του Μουμπάρακ κατηγορούν για την τραγωδία οι αδελφοί Μουσουλμάνοι. Οργή επικρατεί για τη στάση της αστυνομίας. Την Πέμπτη διοργανώνονται διαδηλώσεις κατά της αδυναμίας της αστυνομίας να εμποδίσει το ξέσπασμα της βίας.

Ads

 
Στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν αργά χθες το βράδυ στο Πορτ-Σάιντ της βόρειας Αιγύπτου μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 74 φιλάθλους που παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση οι δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν «για να αποφευχθούν κι άλλες συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών».
 
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 47 άνθρωποι συνελήφθησαν και ο αρχηγός τους αιγυπτιακού στρατού Χουσέιν Ταντάουι διέταξε την διεξαγωγή έρευνας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οι τραυματίες φτάνουν τους χίλιους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για περίπου 250.

Μετά τα γεγονότα αυτά, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Καμάλ αλ Γκανζούρι ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του κυβερνήτη του Πορτ Σαΐντ. Ο Γκανζούρι δήλωσε ενώπιον του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο έχει συνέλθει εκτάκτως, ότι ο κυβερνήτης υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία «έγινε δεκτή». Παράλληλα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν έπαψε και τη διοίκηση της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. «Παύθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της ομοσπονδίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι κλήθηκαν να καταθέσουν για τα γεγονότα.
 
Νωρίτερα σήμερα παύτηκε και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας του Πορτ-Σαΐντ, Ισάμ Σαμάκ, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της πόλης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

 
Σύμφωνα με τον Al Jazeera, οι οπαδοί της νικήτριας με 3-1 Αλ-Μασρί εισέβαλαν στο γήπεδο δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα. Άρχισαν να πετάνε πέτρες βεγγαλικά, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι ποδοσφαιριστές πρόλαβαν να φύγουν προς τα αποδυτήρια, αλλά στη συνέχεια ξέσπασαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών.
 
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από ασφυξία ή από χτυπήματα στο κεφάλι, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι τραυματίες, έχουν χτυπηθεί από μαχαίρι.
 
Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Al Jazeera πολλοί αγώνες μετά την επανάσταση στην Αίγυπτο σημαδεύονται από επεισόδια. «Η αστυνομία έχει εξαφανιστεί από το δρόμο μετά την φονική δράση της κατά τη διάρκεια της επανάστασης» τονίζει.
 
Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, στο Πορτ-Σάιντ, τα καταστήματα έκλεισαν και αρκετοί πολίτες μετέφεραν με τα αυτοκίνητά του τραυματίες στα νοσοκομεία. Πυροβολισμοί ακούγονταν στο δρόμο που ενώνει το Πορτ-Σάιντ με το Κάιρο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πυρκαγιά ξέσπασε στο στάδιο του Καΐρου όπου θα διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας. Ο αγώνας αναβλήθηκε και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Ads

 

Οργή για τη στάση της αστυνομίας
 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν πως μέσα στο γήπεδο υπήρχαν αρκετοί αστυνομικοί, αλλά δεν επενέβησαν ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν λάβει, μετά τα αιματηρά επεισόδια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο Κάιρο. Σύμφωνα με ανταποκριτές η αστυνομία ήταν ανύπαρκτη.
 
Την Πέμπτη διοργανώνονται, επίσης, διαδηλώσεις κατά της αδυναμίας της αστυνομίας να εμποδίσει το ξέσπασμα της βίας.
 
Οπαδός της Αλ-Αχλί δήλωσε στο BBC ότι οπαδοί της ομάδας θα πραγματοποιήσουν πορεία από τον σύλλογο της ομάδας στο Κάιρο προς το υπουργείο Εσωτερικών.
 
«Ο κόσμος είναι θυμωμένος με το καθεστώς, παρά με οτιδήποτε άλλο… Ο κόσμος είναι θυμωμένος και μπορεί κανείς να δει την οργή στα μάτια τους» είπε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαμίντ στο BBC.
 
Εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Καΐρου για να υποδεχθούν τους τραυματίες που έφταναν από το Πορτ Σάιντ, φώναζαν συνθήματα κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης.
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν τους οπαδούς του Μουμπάρακ
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγόρησαν τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για τα σημερινά αιματηρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σαΐντ που κόστισαν τη ζωή σε 73 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. «Τα γεγονότα στο Πορτ Σαΐντ ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος», δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, πολιτική κίνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.
 
Ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ. «Οι δυνάμεις ασφαλείας το έκαναν αυτό ή επέτρεψαν να συμβεί. Οι άνδρες του Μουμπάρακ εξακολουθούν να είναι στην εξουσία. Ο ηγέτης του καθεστώτος έχει πέσει, όμως οι άνδρες του εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους» κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση ο Φαργάλι.

 

Ο φιλελεύθερος βουλευτής Αμρ Χαμζάουι ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του κυβερνήτη του Πορτ-Σάιντ και του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης.
 
Από την πλευρά του, ο αρχιστράτηγος Μοχάμεντ ΧουσεΪν Ταντάουι, σε μία σπάνια δημόσια δήλωση του, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε ότι «τέτοιου είδους γεγονότα μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε όσους κρύβονται πίσω από αυτά να ξεφύγουν».
 
Ο αρχιστράτηγος ανακοίνωσε πως οι οικογένειες των θυμάτων θα πάρουν αποζημίωση και  τόνισε ότι «η Αίγυπτος θα είναι σταθερή…. Εάν κάποιοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα, δεν θα το επιτύχουν. Ο καθένας θα κερδίσει ότι του αξίζει».
 
Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η Ε.Ε.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει μία «ανεξάρτητη έρευνα» για να διευκρινιστούν τα αίτια των βίαιων επεισοδίων μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα. «Ελπίζω μία άμεση και ανεξάρτητη έρευνα να ρίξει φως στα αίτια του τραγικού αυτού συμβάντος», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.
 
«Όπως όλα τα αθλήματα, το ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσει έντονα πάθη, όμως τα γεγονότα που είδαμε χθες στο στάδιο είναι εντελώς απαράδεκτα», επεσήμανε από τη μεριά της η Ανδρούλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία, τον Αθλητισμό και τη Νεολαία.