Τουλάχιστον 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά το τέλος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στην Αίγυπτο, στην πόλη Πορτ Σάιντ.  Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν τους οπαδούς του Μουμπάρακ

Ads

 
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στους οπαδούς της Αλ-Μασρί και της Αλ-Αχλί. Οι οπαδοί της νικήτριας με 3-1 Αλ-Μασρί εισέβαλαν στο γήπεδο δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα. Αρχισαν να πετάνε πέτρες βεγγαλικά, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Οι ποδοσφαιριστές πρόλαβαν να φύγουν προς τα αποδυτήρια, αλλά στη συνέχεια ξέσπασαν άγριες συμπλοκές μεταξύ των οπαδών. 

Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από ασφυξία ή από χτυπήματα στο κεφάλι, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι τραυματίες, που είναι εκατοντάδες, έχουν χτυπηθεί από μαχαίρι.
 

 

«Πρόκειται για ένα ατυχές και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χέσαμ Σέιχα στην κρατική τηλεόραση.
 
«Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας. Δεν γίνεται καμία κίνηση, δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα», κατήγγειλε από την πλευρά του ένας παίκτης της αλ Άχλι, ο Μοχάμεντ Άμπο Τρέικα, στο τηλεοπτικό δίκτυο της ομάδας του. 

Σύμφωνα με το Associated Press κάποιοι από τους νεκρούς είναι άνδρες των σωμάτων ασφάλειας. Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του Al Jazeera πολλοί αγώνες μετά την επανάσταση στην Αίγυπτο σημαδεύονται από επεισόδια. «Η αστυνομία έχει εξαφανιστεί από το δρόμο μετά την φονική δράση της κατά τη διάρκεια της επανάστασης», σημειώνει. 

Ads

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγορούν τους οπαδούς του Μουμπάρακ

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατηγόρησαν τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για τα σημερινά αιματηρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σαΐντ που κόστισαν τη ζωή σε 73 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. «Τα γεγονότα στο Πορτ Σαΐντ ήταν σχεδιασμένα και είναι ένα μήνυμα από τους οπαδούς του παλαιού καθεστώτος», δήλωσε ο βουλευτής Έσαμ αλ Έριαν σε ανακοίνωσή του που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κόμματος της Ελευθερίας και τη Δικαιοσύνης, πολιτική κίνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Από τη μεριά του ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά την Αίγυπτο, διέταξε να σταλούν στο Πορτ Σαΐντ δύο ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς της αλ Άχλι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.Τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν τους τραυματίες σε στρατιωτικά νοσοκομεία, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Αλμπάντρι Φαργάλι, μέλος του κοινοβουλίου από το Πορτ Σαΐντ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι επέτρεψαν να συμβεί αυτό το τραγικό συμβάν λέγοντας ότι έχουν ακόμη δεσμούς με το καθεστώς του Μουμπάρακ. «Οι δυνάμεις ασφαλείας το έκαναν αυτό ή επέτρεψαν να συμβεί. Οι άνδρες του Μουμπάρακ εξακολουθούν να είναι στην εξουσία. Ο ηγέτης του καθεστώτος έχει πέσει, όμως οι άνδρες του εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους», κατήγγειλε στην κρατική τηλεόραση ο Φαργάλι.Τα νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Σουέζ έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και δεκάδες ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο Πορτ Σαΐντ από την Ισμαϊλίγια και το Σουέζ, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος από την υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών της περιοχής.