Νεκροί από πυρά των λιβυκών Αρχών έπεσαν τρεις Σουδανοί και τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν απ’ την ακτοφυλακή, που τους επαναπροώθησε προς τη στεριά, έκαναν γνωστό σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ads

Οι τρεις νεκροί ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα περίπου 70 μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από το Σουδάν, που αργά το βράδυ της Δευτέρας επεστράφησαν στην πόλη Χομς, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολική της Τρίπολης, στη Λιβύη. Το τραγικό συμβάν ανακοίνωσε ο Safa Mselhi, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι αιματηροί πυροβολισμοί αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη, μια πύλη εισόδου για Αφρικανούς και Άραβες μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη Ευρώπη.

Ο ΔΟΜ ανέφερε ότι οι τοπικές Αρχές άρχισαν να πυροβολούν όταν οι μετανάστες προσπάθησαν να φύγουν από το σημείο αποβίβασης.

Ads

Όπως μεταδίδει το Associated Press δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ δεν βρήκαν ανταπόκριση αρκετές εκκλήσεις προς τον εκπρόσωπο της ακτοφυλακής.

Οι δύο μετανάστες πέθαναν επί τόπου και ο τρίτος υπέκυψε στα τραύματά του κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που ζήτησε άμεση έρευνα του περιστατικού.

Άλλοι δύο τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ οι επιζώντες οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Από τον Ιούνιο μέχρι τώρα περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Τρίπολη της Λιβύης από κέντρα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων, συχνά σε πολύ κακή φυσική κατάσταση και σε απεγνωσμένη ανάγκη, ανέφερε η υπηρεσία για τους πρόσφυγες.