«Λοιπόν, ο Χίτλερ έκανε πολλά καλά πράγματα» δήλωνε στον τότε προσωπάρχη του, Τζον Κέλι ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια επίσκεψη στην Ευρώπη για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 2018.

Ads

Το σχόλιο αυτό τού Αμερικανού τέως προέδρου, το οποίο φέρεται να άφησε «ενεό» τον Κέλι, έναν απόστρατο ναύαρχο των Πεζοναυτών, αναφέρεται στο νέο βιβλίο του Μάικλ Μπέντερ της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου που έχει στην κατοχή του ο Guardian, λίγο πριν την κυκλοφορία του, ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια ενός «αυθόρμητου» μαθήματος ιστορίας στο οποίο ο Κέλι «υπενθύμιζε στον πρόεδρο ποιες χώρες ήταν σε ποια πλευρά» και « συνέδεε τον πρώτο με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και όλες τις φρικαλεότητες που είχε διαπράξει ο Χίτλερ».

Ο Μπέντερ είναι ένας από τους πολλούς συγγραφείς που έχουν πάρει συνέντευξη από τον Τραμπ, από τη στιγμή της εξόδου του από τον Λευκό Οίκο.

Ads

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος αρνείται πως έκανε τέτοιο σχόλιο για τον Χίτλερ, ωστόσο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, αναφέρει πως ο Κέλι «είπε στον πρόεδρο πως έκανε λάθος, αλλά ο Τραμπ ήταν απτόητος», δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας υπό τον Χίτλερ, τη δεκαετία του 1930.

«Ο Κέλι επενέβη ξανά, υποστηρίζοντας πως “καλύτερα να ήταν φτωχός ο γερμανικός λαός παρά να έχει υποστεί τη γενοκτονία των ναζί”».

Σύμφωνα με τον Μνπέντερ, ο Κέλι τόνισε στον Τραμπ πως ακόμη κι αν ο ισχυρισμός του περί οικονομίας αλήθευε, «δεν μπορείς ποτέ να ξεστομίσεις τίποτα υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ, απλώς δεν μπορείς».

Το ταξίδι εκείνο του Τραμπ στην Ευρώπη αποδείχτηκε βαθιά αμφιλεγόμενο – και όχι μόνο λόγω των αναμενόμενων συγκρούσεων με άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Η απόφασή του να ακυρώσει την επίσκεψη στο Αμερικανικό κοιμητήριο, καθώς και η είδηση πως φέρεται να αποκάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στους παγκόσμιους πολέμους «losers» και «κορόιδα» προκάλεσε σωρεία επικρίσεων και αντιδράσεων.

Ο ίδιος ο Κέλι, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2010, εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2019,  «κάνοντας το ανθρωπίνως δυνατό» σύμφωνα με τον Μπέντερ «να ξεπεράσει την ασύλληπτη αυτή ασέβεια του Τραμπ απέναντι στην Ιστορία».

Έκτοτε, εξέφερε επικριτική δημόσια άποψη για τον άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο, τον οποίο φέρεται να χαρακτήριζε στους ανθρώπους του ως το «πιο προβληματικό άτομο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».

«Οι υψηλοί αξιωματούχοι περιέγραφαν την αντίληψη του Τραμπ για τη δουλεία, τον Τζιμ Κρόου (νόμο περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ), ή τα όσα βίωσαν οι μαύροι μετεμφυλιακά από αόριστη έως ανύπαρκτη» γράφει ο Μπέντερ, συμπληρώνοντας πως «η αδιαφορία του Τραμπ για την ιστορία των μαύρων ήταν ανάλογη της άγνοιάς του για την ιστορία κάθε φυλής, θρησκείας ή δόγματος».