Ακόμη περισσότερο κλιμακώνει τη ρητορική του έναντι της Πιονγιάνγκ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Σε νέες του δηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής – ώρα Ελλάδας – προειδοποίησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι αν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στη Νήσο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει πραγματικά».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Νιού Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ελπίζει η ηγεσία της Βόρειας Κορέας να αντιλαμβάνεται πλήρως τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του.

«Ελπίζω ότι θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε, αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

Ads

«Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με ασύνετο τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ακολουθήσει κάποιον άλλο δρόμο!», διεμήνυσε νωρίτερα μέσω twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Τραμπ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον

Στο μεταξύ, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ θα διακόψει για λίγο τις διακοπές του και θα μεταβεί τη Δευτέρα για μια ημέρα στην Ουάσινγκτον. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραθερίζει στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου ήδη είχε συναντήσεις με τους συμβούλους του με αντικείμενο την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας και άλλα θέματα.

Θα αναχωρήσει από το Νιου Τζέρσεϊ τη Δευτέρα με προορισμό την οικία του στο Μανχάταν, όπου, όπως είπε, έχει προγραμματίσει σειρά ραντεβού.

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι λόγοι για το ταξίδι του τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αυξάνουν την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Από παντού γίνονται παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση ενώ τη Δευτέρα για το θέμα της Βόρειας Κορέας, η Φεντερίκα Μογκερίνι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της Ε.Ε. 

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση Τραμπ να επιχειρεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ. Το Politico αναφέρει πως δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιχειρούν την διπλωματική οδό, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση των τελευταίων ημερών και αυτή η άκομψη και επικίνδυνη επίδειξη ισχύος. Ωστόσο, πηγές από το εσωτερικό του Λευκού Οίκου εκφράζουν φόβους πως οι εμπρηστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου θέτουν σε κίνδυνο αυτή την προσέγγιση.

Από την πλευρά του το Associated Press αναφέρει πως ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, σε θέματα Βορείου Κορέας, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Πακ Σονγκ Ιλ, Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στην αποστολή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, το πρακτορείο υποστηρίζει πως οι συζητήσεις δεν βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους για στρατιωτική σύρραξη.