H ηγεσία του Κιέβου «δεν τάσσεται εναντίον» της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για τον τύπο του κράτους που θα πρέπει να είναι η Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ το Κίεβο ετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη κυβερνητικών κτιρίων. Την ίδια ώρα μια ομάδα φιλορώσων επιτέθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, ενέκρινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία.  

Ads

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μιλώντας σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε ότι η ουκρανική ηγεσία «δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής» δημοψηφίσματος για τον τύπο του κράτους της Ουκρανίας, καθώς, όπως είπε, είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού θα αρχίσει στην ανατολική Ουκρανία, εκτός αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους και πως η περιφέρεια Ντονμπάς «θα σταθεροποιηθεί σύντομα». Υπενθυμίζεται ότι η ανακοινωθείσα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του Κιέβου, οδήγησε τη Μόσχα να ζητήσει την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απέβη άκαρπη.

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία είναι η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

Ads

Αυτονομιστές στο αρχηγείο της αστυνομίας στη Χορλίβκα

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 100 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν τη Δευτέρα στο αρχηγείο της αστυνομίας της πόλης Χορλίβκα στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Εικόνες βίντεο που μεταδόθηκαν από την ουκρανική τηλεόραση δείχνουν τραυματίες από την επίθεση να δέχονται  τις πρώτες βοήθειες σε ασθενοφόρο. Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ, έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκους.

Στο Σλαβιάνσκ η ρωσική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει στο αστυνομικό τμήμα και όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του πρακτορείου μασκοφόροι φρουρούν το κτίριο και ενισχύονται τα οδοφράγματα που έχουν ήδη στηθεί.

Ρωσία: Να έχουν λόγο οι ανατολικές επαρχίες για το νέο Σύνταγμα

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόβ, δήλωσε ότι οι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να έχουν λόγο στην σύνταξη του νέου ουκρανικού συντάγματος το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Επίσης, σημείωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντησή του με τον Σουδανό ομόλογό του ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας μια διάσπαση της Ουκρανίας, ωστόσο η Μόσχα επιθυμεί ίση μεταχείριση όλων των Ουκρανών πολιτών από το Κίεβο. Παράλληλα αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί πράκτορες οι οποίοι δυναμιτίζουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί επίσκεψης του επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν στο Κίεβο.

Συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργόι Εξωτερικών των «28»

Με το βλέμμα προς τα ανατολικά της Ουκρανίας, συνεδριάσαν τη Δευτέρα  οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» στο Λουξεμβούργο. Το ευρωπαϊκό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο ενέκριναν, έχει στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τρέχουσες χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις και προστίθεται στα 610 εκατ. της μακροοικονομικής βοήθειας που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. (Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. προβλέπεται να χορηγήσει οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά η εκταμίευση του ποσού έχει ως όρο τη σύναψη μιας συμφωνίας ανάμεσα στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στο Κίεβο και στο ΔΝΤ. Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την υπογραφή της πολιτικής πτυχής της συμφωνίας σύνδεσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ουκρανία στις αρχές του Μαρτίου).

Επιπλέον, οι  υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν μια μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών των προϊόντων της τα οποία εισάγονται στην Ευρώπη. Η μείωση θα ισχύσει έως και την 1η Νοεμβρίου 2014, δηλαδή για περίπου επτά μήνες, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε – Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσέθεσε επίσης τέσσερα άτομα στον κατάλογο των φιλορώσων αξιωματούχων της Ουκρανίας σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κατάλογος περιείχε ως τώρα 18 άτομα σε βάρος των οποίων είχε επιβληθεί πάγωμα πόρων και απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων από τον Μάρτιο.Τα τέσσερα νέα ονόματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε..

Διχογνωμία των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την επιβολή κυρώσεων

Την επιθυμία να επιβάλλει σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρώσιας εξέφρασε νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, μετά την «πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία από το Σάββατο, όπως ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι «σκληρότερες κυρώσεις» θα όφειλαν να «αποτελέσουν την αντίδραση» της Ευρώπης στη συμπεριφορά της Ρωσίας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι ταραχές στην ανατολική Ουκρανία είναι «σχεδιασμένες» από τη Μόσχα.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι σημείωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσει για το πώς θα επεκταθούν οι κυρώσεις. «Η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει σαφές στη Ρωσία ποιες θα είναι οι συνέπειες για πιθανές μελλοντικές ενέργειές της στην ανατολική Ουκρανία. Περιμένω να σταλεί ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα για το πότε μπορούμε να περιμένουμε κυρώσεις εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα», δήλωσε.

Πάντως, κατά την άφιξή τους στο Λουξεμβούργο πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί εξέφρασαν επιφυλάξεις όσον αφορά την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων, εν αναμονή της τετραμερούς συνόδου της Πέμπτης στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

«Δεν μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα με τις κυρώσεις. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου η σύνοδος της Πέμπτης να γίνει σε ήρεμο κλίμα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Η Ρωσία ήδη αυτοτιμωρείται, από την άποψη των επενδύσεων, της φυγής κεφαλαίων και της πτώσης (σ.σ. της συναλλαγματικής ισοτιμίας) του νομίσματος της. Αυτές είναι πολύ σημαντικές κυρώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς» για να αποφασιστεί η επιβολή της τρίτης φάσης των κυρώσεων, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» για την επιβολή τους, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Πρέπει ακόμη «να εξερευνηθούν οι δυνατότητες (των κυρώσεων) της δεύτερης φάσης», επεσήμανε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε 33 προσωπικότητες από τη Ρωσία και την Κριμαία.

Η λεγόμενη «τρίτη φάση» των κυρώσεων, εάν επιβληθεί, προβλέπεται να συμπεριλάβει ευρύτερους περιορισμούς στις εμπορικές και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Ε.Ε. με τη Ρωσία, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και στη ρωσική οικονομία.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά την επιβολή ευρύτερων κυρώσεων και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι η τετραμερής σύνοδος της Πέμπτης μπορεί να χρησιμεύσει ως προθεσμία. «Προς το παρόν έχουμε τη σύνοδο της Γενεύης να επίκειται, αυτή είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία ώστε να αρχίσει να αποκλιμακώνει την κατάσταση. Εάν συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, νομίζω ότι και εμείς οφείλουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις», σημείωσε.

Στο μεταξύ, από το Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φραν-Βάλτερ Σταϊνμάριερ, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία εμπνέουν μεγάλη ανησυχία και τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι αυτό που συνέβη στην Κριμαία δεν θα δημιουργήσει προηγούμενο».