Στις 09:00 έληξε το τελεσίγραφο του Κιέβου προς τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που φοβίζει την διεθνή κοινότητα ότι θα δει νέες αιματηρές συγκρούσεις στις πόλεις όπου οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Την ίδια στιγμή, η «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που ανακοίνωσε το Κίεβο ότι πραγματοποιεί απέναντι στους φιλορώσους που ζητούν δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας, ανάλογα της Κριμαίας, οδήγησαν την Μόσχα να ζητήσει την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συνεδρίαση απέβη άκαρπη τα ξημερώματα στην Νέα Υόρκη. Στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σύμφωνα με το ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών σκοτώθηκε ένας Ουκρανός αξιωματούχος και ένας «αδιευκρίνιστος αριθμός» διαδηλωτών.
Για την αναζωπύρωση της έντασης, που κρατά μια εβδομάδα, στην ανατολική Ουκρανία η Ρωσία κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου, που υποστηρίζεται από την Δύση και ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποπομπή του Προέδρου Βίκτωρ Γιανούκοβιτς. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικοί κατηγορούν ότι το Κρεμλίνο κρύβεται πίσω από τους διαδηλωτές. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ εδώ και αρκετές ημέρες πιέζει την Ρωσία να αποσύρει από τα σύνορά της με την Ουκρανία μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις.
Έτσι, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε πως «το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ζήτησε δε από τους δυτικούς να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος». «Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν θα αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, πως ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, είχε ανακοινώσει πως «η απάντηση στους καταληψίες θα είναι πολύ σκληρή, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες. Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο … θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολούν κτίρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης».
Από την άλλη πλευρά, σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, μίλησε για «παραπληροφόρηση και ρώσικη προπαγάνδα» κατηγορώντας την Μόσχα για «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια στην ανατολική Ουκρανία».
«Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία. Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή», πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε έκθεση με τίτλο «Αποδεικτικά στοιχεία της ρωσικής υποστήριξης για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», σχολιάζοντας τα τελευταία γεγονότα. Στην έκθεση αναφέρονται «10 ψευδείς ισχυρισμοί της Ρωσίας προκειμένου να δικαιολογήσει τη επιθετικότητα της στην Ουκρανία», που περιλαμβάνουν όσα είπε η Πάουερ.
Η βρετανική πλευρά, δια του πρεσβευτή της Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, εκτιμά ότι «η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ» κάτι που χαρακτηρίζει «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση».
Ο πρέσβης απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα, συνηγορώντας στις πιέσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν. «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ακόμη ο Βρετανός πρέσβης στηρίζοντας την Αμερικανίδα εκπρόσωπο.
«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση θα αναδείξει λύσεις. «Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται για την δέκατη που αποβαίνει άκαρπη από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Η στείρα αντιπαράθεση, με την Δύση να υποστηρίζει το Κίεβο και να πιέζει για οικονομική συμφωνία βοήθειας με το ΔΝΤ από την μια πλευρά, και την Ρωσία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να εξαγγέλλει πως θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος τους Ρώσους πολίτες χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, δεν οδηγεί παρά στην συνέχιση της εκρηκτικής κατάστασης στην Ουκρανία.
Πάντως πρόσφατες επέτειοι, όπως αυτή της γενοκτονίας της Ρουάντα, αλλά και γεγονότα όπως οι συγκρούσεις στην Συρία, σχολιάστηκε πως έχουν αναδείξει την κωλυσιεργία του ΟΗΕ να βρει λύσεις σε κρίσιμες καταστάσεις, που βρίσκονται σε ραγδαία εξέλιξη.
Ο προσωρινός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τσουρτσίνοφ, έδωσε την Κυριακή το βράδυ νέο τελεσίγραφο στους φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει. Την ίδια στιγμή, σχολίασε πως «η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Οι φιλορώσοι, από την πλευρά τους, μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα δεχτούν την «εξουσία της χούντας του Κιέβου».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >