Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό φέρεται να εκδίωξε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που βρισκόταν κοντά στην Κύπρο πριν από δύο εβδομάδες, μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ads

Το Bat Galim, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Jerusalem Post,που επικαλείται το ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού, ανήκει στην ισραηλινή υπηρεσία Ωκεανογραφικών και Λιμνολογικών Ερευνών, και σε αυτό επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ, καθώς και έναν Κύπριο γεωλόγο. Το σκάφος πραγματοποιούσε έρευνες που είχαν εγκριθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, σε κυπριακά ύδατα.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στην περιοχή της Μεσογείου όπου επιχειρούσε το σκάφος, ωστόσο το τουρκικό ναυτικό απαίτησε το Bat Galim να κατευθυνθεί νοτιότερα, όπως αναφέρθηκε αρχικά από το Channel 13.

Η Jerusalem Post υπογραμμίζει πως το συμβάν έλαβε χώρα μετά την υπογραφή της «συμφωνίας» για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Ads

Οι Times of Israel αναφέρουν πως τουρκικά σκάφη προσέγγισαν το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος και επικοινώνησαν μαζί του μέσω ασυρμάτου και απαίτησαν να μάθουν τους σκοπούς του, αν και δεν είχαν καμιά δικαιοδοσία εκεί. Στη συνέχεια το διέταξαν να φύγει, οπότε το ισραηλινό σκάφος αποχώρησε, καθώς, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Όπως μετέδωσε το Channel 13, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ισραήλ στην Άγκυρα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για να ισχυριστεί πως τα σχέδια του Ισραήλ για το πέρασμα αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, χρειάζονται την έγκριση της Τουρκίας.