Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και νερού έκανε η τουρκική αστυνομία για να διαλύσει συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ που διαμαρτύρονταν για το θάνατο ενός διαδηλωτή σε πορεία στην Αντιόχεια τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ads

 
Όπως αναφέρεται στη Hurriyet οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφυγαν εκ νέου στη χρήση δακρυγόνων και νερού για να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους γύρω από την πλατεία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην «ασιατική πλευρά», όπως αναφέρεται, της Κωνσταντινούπολης.
 
Ο Αχμέτ Ατακάν πέθανε στις 10 Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια μιας πορείας αλληλεγγύης, αλλά και μνήμης για τον Αμπντουλάχ Τσομέρτ, που είχε σκοτωθεί από αστυνομικούς στις αρχές Ιουνίου κατά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
 
Ο θάνατος του Αχμέτ Ατακάν, που φέρεται να έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από βομβίδα δακρυγόνου της αστυνομίας, πυροδότησε νέα καλέσματα για μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία. Οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, αλλά σποραδικά επαναλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Χατάι κ.α.
 
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Αντιόχεια μετά τη κηδεία του Ατακάν. Και σε αυτήν την περίπτωση η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού με τους διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών εξαπλώθηκαν στην περιοχή.
 
Όπως επισημαίνει η Hurriyet ο Αχμέτ Ατακάν είναι ο έκτος διαδηλωτής που χάνει τη ζωή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες, από τη στιγμή που ξέσπασε το κίνημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Τη ζωή τους έχουν χάσει οι Αμπντουλάχ Τσομέρτ (22), Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ (19), Ετέμ Σαρισουλούκ (26), Μεχμέτ Αϊβαλίτας (20) και Μεντενί Γιλντιρίμ (18). Στους νεκρούς των διαδηλώσεων συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός, ο Μουσταφά Σαρί, ο οποίος έπεσε από γέφυρα στα Άδανα κατά τη διάρκεια επεισοδίων με διαδηλωτές.