Άκυρη χαρακτήρισε την αυριανή προθεσμία για την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Νατζί Κορού, ανακοινώνοντας ότι θα αρχίσει νέο στάδιο στις συνομιλίες αύριο, όπως μετέδωσε το τουρκικό κανάλι NTV. Η αυριανή προθεσμία προβλεπόταν σύμφωνα με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

Ads

 
Νωρίτερα, οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία απέρριψαν το αίτημα που κατάθεσε η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ για την παροχή γραπτών εγγυήσεων, το οποίο έγινε μόλις 48 ώρες πριν τη προθεσμία για κατάπαυση του πυρός.
 
Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού Ριγιάντ αλ-Ασαντ δήλωσε ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν την εκεχειρία που προβλέπει το σχέδιο, ωστόσο δεν θα έχει επαφές με τη Δαμασκό όσο τα κυβερνητικά στρατεύματα συνεχίζουν τις βιαιότητες. «Θα παρουσιάσουμε τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις μας στη διεθνή κοινότητα αλλά όχι στο συριακό καθεστώς» υποστήριξε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τους αντάρτες για τερματισμό των εχθροπραξιών και δεσμεύσεις από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία ότι δεν θα τους χρηματοδοτούν.
 
Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτά τα αιτήματα της τελευταίας στιγμής έχουν μοναδικό στόχο να εκτροχιάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο.
 
Η κατάπαυση πυρός ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη αφού τα κυβερνητικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές.
 
Ακτιβιστές κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας τα τελευταία 24ωρα. Υποστηρίζουν ότι σχεδόν 70 άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους και 180 συνολικά το Σαββατοκύριακο.
 
Η διπλωματία της Γαλλίας καταδίκασε, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες», τις απαιτήσεις της κυβέρνησης της Συρίας να της δοθούν «γραπτές εγγυήσεις» από την αντιπολίτευση πριν να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από τις πόλεις της χώρας ως την προθεσμία της 10ης Απριλίου.
 
Έκκληση στο καθεστώς και την αντιπολίτευση της Συρίας να σεβαστούν τις «δεσμεύσεις τους» για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των στρατευμάτων στο πλαίσιο του ειρηνευτικού σχεδίου του Ανάν απηύθυνε η Κίνα.