Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στο Χιούστον για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα σε οικογενειακό κύκλο.Συγκινητικό ήταν το δημόσιο μνημόσυνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με τη συμμετοχή περίπου 6.000 ατόμων.

Ads

Αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Πλήθος πολιτών περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσει το χρυσό φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Σε άλλη επιμνημόσυνη δέηση στη Μινεάπολη τηρήθηκε σιωπή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Σόβιν είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ παρά τις εκκλήσεις του.

Η οικογένεια του Φλόιντ, φίλοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο North Central , όπου ακούστηκε το «Amazing Grace».

Ads

image

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι φοβερό που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων», δήλωσε η αδελφή του Φιλονίζ. «Όλοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα τη λάβει», πρόσθεσε, ενώ υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων κατήγγειλε την πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων.

«Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, μέλος του κινήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο λόγο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια κανονική κηδεία.

image

image

«Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών», τόνισε. «Δεν πέθανε εξαιτίας ενός συνηθισμένου προβλήματος υγείας. Πέθανε εξαιτίας της συνηθισμένης δυσλειτουργίας του αμερικανικού δικαστικού συστήματος», θεωρώντας το γόνατο που συνέθλιψε τον λαιμό του Τζορτζ σύμβολο της καταπίεσης των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα στη χώρα αυτή, σε τομείς της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της αμερικανικής ζωής», εξήγησε ο Σάρπτον ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.
image

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σκοτ Χάγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υποτροφίας στο όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 53.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό. Και άλλες τελετές στη μνήμη του Φλόιντ πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, με επίσημες τελετές να έχουν προγραμματιστεί στη Βόρεια Καρολίνα, όπου είχε γεννηθεί.

Στη διάρκεια και μετά την τελετή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως κάνουν εδώ και ημέρες, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον φόνο του Φλόιντ αλλά και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων.