Να τους εφοδιάσει με όπλα ζήτησαν από τη Ρωσία οι φιλορώσοι αποσχιστές του Σλαβιάνσκ, ενώ ο αυτοανακηρυθείς δήμαρχος της πόλης απείλησε να σκοτώσει τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, που μόλις είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τo ανατολικό τμήμα της χώρας. Την ημέρα του Πάσχα σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι στο Σλάβιανσκ κατά την επίθεση ενόπλων σε ένα φυλάκιο που είχαν στήσει φιλορώσοι αυτονομιστές, γεγονός που πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Στον αέρα» η συμφωνία της Γενεύης.

Ads

Τον θάνατο τριών ατόμων επιβεβαίωσε το παράρτημα του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών στην περιοχή του Ντόνετσκ, ενώ νωρίτερα το Κίεβο έκανε λόγο για έναν νεκρό, με τηλεοπτικά δίκτυα να αναφέρονται σε τέσσερις ή και πέντε νεκρούς. Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα, το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο τοπικός αξιωματούχος Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ.

Μετά την επίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκειμένου να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών σε αυτήν την ρωσόφωνη περιοχή. 

«Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (…) δεν θα σφίξω το χέρι του (…), δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, αυτοανακηρυθείς δήμαρχος της πόλης. Επίσης ανέφερε ότι από «στη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) (…) εμείς ζητάμε βοήθεια. Εάν δε μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διασφάλισης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα». Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων προκειμένου να «υπερασπιστούν τον ειρηνικό πληθυσμό» που είναι αντιμέτωπος με τις ουκρανικές δυνάμεις. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει» σε αυτήν την έκκληση, πρόσθεσε.

Ads

Μόσχα: Εθνικστές και εξτρεμιστές πίσω από την επίθεση

Οι εθνικιστές του Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας διέψευσαν ότι οι ίδιοι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταλλαγή πυροβολισμών και κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση. Νωρίτερα, η Ρωσία εξέφρασε «τον αποτροπιασμό της γι’ αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα» και ζήτησε την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο NBCπου μεταδόθηκε την Κυριακή του Πάσχα στις ΗΠΑ και μαγνητοσκοπήθηκε την προηγούμενη ημέρα.  «Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν», τόνισε ο Γιατσενιούκ. «Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία», ανέφερε επίσης. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης οργισμένος για τα αντισημιτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στην ανατολική Ουκρανία και τα οποία διέταζαν τους Εβραίους κατοίκους της περιοχής να δηλωθούν στις νέες αρχές. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επεσήαμνε ότι θέλει  «να πιέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας να εντοπίσουν κατεπειγόντως αυτούς τους παλιανθρώπους (σ.σ. που μοίραζαν τα φυλλάδια) και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη».

Το επεισόδιο σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στη συναγωγή του Ντονέτσκ, κατά την έξοδο των πιστών που γιόρταζαν την δεύτερη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Τρεις κουκουλοφόροι μοίραζαν τα φυλλάδια που έφεραν το σύμβολο της Αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και τη ρωσική σημαία.

Διαβάστε επίσης:

«Εχθρικά» μηνύματα και από τους επικεφαλής των Εκκλησιών

Στο ίδιο εχθρικό κλίμα και τα μηνύματα των επικεφαλής των Εκκλησιών Ουκρανίας και Ρωσίας.

O πατριάρχης της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε το βράδυ του Μ. Σαββάτου τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία.

Ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, Φιλάρετος, κατήγγειλε το «Ρώσο εχθρό του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως ανέφερε. «Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουκρανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία», σημείωσε.