Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης άναψε σήμερα το «πράσινο φως» για ποινική δίωξη οκτώ ατόμων σχετικά με την φονική έκρηξη, τον περασμένο Ιούλιο, στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Ads

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ΡΙΚ, στο Αρχηγείο Αστυνομίας κλήθηκαν και κατηγορήθηκαν γραπτώς οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από τους δύο τέως υπουργούς, στα οκτώ άτομα περιλαμβάνονται τρία στελέχη της Εθνικής Φρουράς και τρία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 
Ο αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι δεν θα ήταν ορθό να λεχθούν λεπτομέρειες προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι κάποιοι έχουν κατηγορηθεί.
 
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως η Αστυνομία έλαβε χθες επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα με συγκεκριμένες οδηγίες για το θέμα.

Αντιδρά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
 
«Οδυνηρή έκπληξη, πολλά ερωτήματα και βαθύτατο προβληματισμό» προκάλεσε στο ΔΗΚΟ η πληροφορία περί απαγγελίας κατηγορητηρίου σε βάρος του τέως υπουργού Εξωτερικών και ηγετικού στελέχους του Μάρκου Κυπριανού για την φονική έκρηξη στο Μαρί, τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι το κόμμα του είχε εξαρχής ζητήσει την απόδοση αδέκαστης δικαιοσύνης έναντι των υπαιτίων της τραγωδίας και την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών που αναλογούσαν στον πρόεδρο Χριστόφια και ενδεχομένως μελών της κυβέρνησής του.
 
Ωστόσο προσθέτει, εξ όσων γνωρίζει, σε κανένα στάδιο της όλης διαδικασίας «δεν προέκυψαν προσωπικές ποινικές ευθύνες σε βάρος του Μάρκου Κυπριανού».
 
Ο κ. Καρογιάν, δηλώνει επίσης ότι το ΔΗΚΟ, εναντιώνεται στην, για λόγους σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων, όπως αναφέρει, ποινικοποίηση πολιτικών ευθυνών.
 
Όσοι, προσθέτει, επιλέγουν μια τέτοια απαράδεκτη προσέγγιση του ζητήματος, «οφείλουν ως πρώτο κατηγορούμενο να θεωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει την πρώτη και κυρίαρχη ευθύνη για την πολιτική διαχείριση του θέματος».
 
Η στοχοποίηση πάντως του Μάρκου Κυπριανού, ως εξιλαστήριου θύματος, καταλήγει ο κ. Καρογιάν, αποτελεί πράξη που στερείται ηθικού και νομικού υπόβαθρου.