Συνολικά 251 πτώματα και 86 ανθρώπινα μέλη είχαν ανασυρθεί μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, ενώ και δεύτερο τρένο με βαγόνια – ψυγεία έχει φθάσει στην περιοχή για τη μεταφορά τους. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του». Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για έμπρακτη στήριξη στους αυτονομιστές και την καλούν να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών τους. 

Ads

 
Η αμαξοστοιχία φέρεται, σύμφωνα με το euronews.gr, να βρίσκεται υπό την εποπτεία των αυτονομιστών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει τ’ απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και πως δεν επιτρέπουν σε κανέναν την πρόσβαση, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση. «Αναμένουμε όλες οι σοροί των θυμάτων να μεταφερθούν στην πατρίδα τους. Μόλις ολοκληρωθεί η συλλογή τους, τότε θ’ αναχωρήσει η αμαξοστοιχία» δήλωσε ένας από τους αυτονομιστές.
 
Η Ολλανδία που μετρά τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από κάθε άλλη χώρα έχει ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί διεθνούς προσπάθειας για να μεταφερθούν οι σοροί τάχιστα, αλλά και ν’ αποκαλυφθεί η αλήθεια.
 
«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμαν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να διευρύνει τη διεθνή συμμαχία, που σκοπό έχει τον άμεσο επαναπατρισμό των σορών και να διασφαλίσει ότι όλα τα στοιχεία θ’ αποκαλυφθούν για τα τραγικά γεγονότα γύρω από το αεροσκάφος. Όλ’ αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη εδώ και δύο ημέρες. Αλλά εργαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο σκληρά για να διασφαλίσουμε τον ταχύ επαναπατρισμό» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να ξεκινήσει το τρένο και να περάσει σε περιοχή, που ελέγχουν οι ουκρανικές αρχές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
 
Κίεβο: Οι Ρώσοι έκρυψαν τα μαύρα κουτιά
 
Στο μεταξύ ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιείται από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται να αποκαλύπτει ρωσική εντολή προς τους αυτονομιστές της Ουκρανίας να κρύψουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους που συνετρίβη στα ανατολικά της χώρας, παρασύροντας στον θάνατο 298 ανθρώπους. Το ηχητικό ντοκουμέντο δημοσιοποιείται από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας την ώρα που φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής δείχνουν διασώστη που φέρεται να μεταφέρει ένα από τα μαύρα κουτιά (τα οποία στην πραγματικότητα είναι χρώματος πορτοκαλί).
 
Στο εν λόγω ηχητικό το οποίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές συνομιλίες, ένας αντάρτης που αποκαλείται Ο. Χοντακόφσκι, ακούγεται να λέει σε έναν συνομιλητή του: «Έχω ένα αίτημα για σένα. Δεν είναι δικό μου αίτημα. Οι φίλοι μας από επάνω, ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την τύχη των μαύρων κουτιών. Εννοώ οι άνθρωποι από την Μόσχα. Σε παρακαλώ συνεργάσου με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Ό,τι βρείτε δεν πρέπει να πέσει στα χέρια κάποιου τρίτου. Προσπάθησε να πάρεις ό,τι βρεις για να μην πέσει στα χέρια κάποιου άλλου. Όλοι αυτοί που θα έρθουν, ο ΟΑΣΕ κλπ».

Οι συνομιλίες φέρεται να έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα αφότου το Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία. Η αυθεντικότητα του ηχητικού ντοκουμέντου και οι ταυτότητα των ομιλούντων δεν έχουν πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής, αλλά σύμφωνα με το Κίεβο το απόσπασμα συνιστά απόδειξη της απόπειρας της Μόσχας «να αποκρύψει στοιχεία για την εμπλοκή της σε τρομοκρατική ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη «από επαγγελματίες» καθώς το συγκεκριμένο πυραυλικό σύστημα δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν «οι μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες». Κατηγορώντας την Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές είπε ότι δεν πρόκειται πλέον για μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά «είναι μια διεθνής σύγκρουση. Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου».

Ads

Από πλευράς ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να «επιταχύνει» και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις των συμμάχων της αυτονομιστών στην Ουκρανία, τους οποίους πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν ανοιχτά για την κατάρριψη της πτήσης MH17. «Είναι αρκετά σαφές πως πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο μεταφέρθηκε από τη Ρωσία και παραδόθηκε στα χέρια των αυτονομιστών», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN. 
 
Στο Ντόνετσκ τα μαύρα κουτιά
 
Οι αυτονομιστές έχουν παραδεχθεί ότι ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής είναι πιθανώς και τα μαύρα κουτιά τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Ντόνετσκ και είναι υπό τον έλεγχό τους.
 
Ο Αλ. Μποροντάι, πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός στις τάξεις των αυτονομιστών που να μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα αντικείμενα είναι όντως τα μαύρα κουτιά και πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα θα παραδοθούν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι οι αντάρτες δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν αεροσκάφος που πετά στα 33.000 πόδια.
 
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατηγόρησε ανοιχτά την Ρωσία ότι εμπλέκεται στην τροφοδοσία με όπλα και την εκπαίδευση των ανταρτών που φέρεται να κατέρριψαν το αεροσκάφος. Τόσο η Ρωσία, όσο και οι αυτονομιστές αρνούνται την εμπλοκή τους, αλλά το Κίεβο επιμένει ότι η Μόσχα προμήθευσε τους αντάρτες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τους εκπαίδευσε και στην συνέχεια τους βοήθησε να καλύψουν τα ίχνη των ενεργειών τους.
 
Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση στο χώρο της συντριβής
 
Στο μεταξύ, να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής του αεροσκάφους ζήτησε από τους αυτονομιστές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας» ανέφερε ο Πούτιν σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. Επανέλαβε δε ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.
 
Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανείς δεν πρέπει – και δεν έχει το δικαίωμα – να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων, τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν». Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «ώστε η σύρραξη να περάσει από μία στρατιωτική φάση σε μία φάση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέσω αποκλειστικά διπλωματικών οδών».
 
Σημείωσε τέλος ότι η παρουσία εκπροσώπων των αυτονομιστών, των ουκρανικών σωστικών συνεργείων και των εμπειρογνωμόνων της Malaysia Airlines στην περιοχή της συντριβής «δεν είναι αρκετή», συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητη η μετάβαση στην περιοχή «ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υπό μορφή διεθνούς επιτροπής έρευνας».
 
Νωρίτερα την πρόθεση της Μόσχας να στηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση που ζητεί απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εφόσον όμως δεν επιρρίπτεται ευθύνη σε κάποια πλευρά, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντιμίρ Μοροζόφ. «Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία… υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.
 
Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή – ανάμεσά τους τη Ρωσία – να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας, πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης». Απαιτεί επίσης την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε «έτοιμος να παραδώσει στους δυτικούς εταίρους μας το ρόλο του συντονισμού της έρευνας για την τραγωδία. Και η Ολλανδία θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας».