Τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή της ανατολικής Γούτα ανακοίνωσε ο συριακός στρατός, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τη Μόσχα συμφωνίας για την προστασία αυτού του πολιορκούμενου θυλάκου των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Ads

«Η διοίκηση του στρατού ανακοινώνει ότι σταματούν οι μάχες σε ζώνες της ανατολικής Γούτα στην επαρχία της Δαμασκού από το μεσημέρι του Σαββάτου (12:00)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα επίσημα ΜΜΕ.

«Ο στρατός θα απαντήσει κατάλληλα σε κάθε παραβίαση» στην ανατολική Γούτα, προστίθεται στο κείμενο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ποιες περιοχές περιλαμβάνονται στην κατάπαυση του πυρός.

Ads

Λίγες ώρες νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με Σύριους αντάρτες για την προστασία της Γούτα, ένα από τα κύρια μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τους εξεγερμένους που μαίνεται από το 2011.

«Έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την εφαρμογή μιας ζώνης ‘αποκλιμάκωσης’ στον θύλακο της ανατολικής Γούτα», κοντά στη Δαμασκό, στη Συρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. Οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο ανάμεσα σε Ρώσους αξιωματούχους και μετριοπαθείς αντάρτες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα «σύνορα» της ζώνης που προβλέπεται να προστατευθεί «έχουν καθοριστεί, όπως και τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν» οι δυνάμεις στις οποίες θα ανατεθεί η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός, διευκρινίζεται.

Έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία για «τις διαδρομές αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό και για την ελευθερία διακίνησης των κατοίκων». Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης των πιο σοβαρά τραυματιών αναμένεται να φθάσει στην περιοχή «τις επόμενες ημέρες».

Στις αρχές Ιουλίου, οι πολυμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αστάνα, στο Καζακστάν, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία για την προστασία πολλών ζωνών που θα επέτρεπε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Τότε είχε γίνει λόγος για ενδεχόμενη ανάπτυξη δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης σε τέσσερις περιοχές: στην επαρχία Ιντλίμπ, στην επαρχία Χομς, στον θύλακο της ανατολικής Γούτα και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μια νέα συνάντηση στην Αστάνα, με αντάρτες, τούρκους και ιρανούς εκπροσώπους, προβλέπεται να διεξαχθεί «την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011.