Περισσότεροι από 200 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τη Δευτέρα σε τέσσερις μέρες εντατικών αεροπορικών επιδρομών των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος εναντίον της ανατολικής Γούτας, του ανταρτοκρατούμενου θύλακα ανατολικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Μόνο την Πέμπτη σκοτώθηκαν 58 άμαχοι από τους βομβαρδισμούς αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας που συνεχίζουν να σφυροκοπούν την περιοχή όπου περίπου 400.000 κάτοικοι πολιορκούνται από το 2013.

«Πρόκειται για τις χειρότερες τέσσερις ημέρες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ανατολική Γούτα» από το ξέσπασμα του πολέμου τη 15η Μαρτίου 2011, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάμζα, ένας γιατρός, καθώς φρόντιζε τραυματίες σε μια κλινική στην κοινότητα Αρμπίν. «Η Γούτα δεν είχε γίνει ποτέ στόχος τόσο εντατικών βομβαρδισμών», πρόσθεσε.

Επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς διαιρέσεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε λύση της σύγκρουσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε σε μια απόφαση όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα που ζητούσαν επειγόντως στελέχη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ads

image

«Τα παιδιά λιμοκτονούν, βομβαρδίζονται και ζουν παγιδευμένα. Η πολιορκία σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ξεφύγουν», ανέφερε η Σόνια Κους, στέλεχος της οργάνωσης Σώστε τα Παιδιά (Save the Children) αρμόδιο για τη Συρία. «Πρέπει να σταματήσουν επειγόντως οι μάχες και να αρθεί η πολιορκία» στη Γούτα, υποστήριξε η ίδια.

«Οι συνθήκες είναι φρικιαστικές» στην Ανατολική Γούτα, σχολίασε ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.